c S
EU o prepovedi nepoštenih praks v prehranski verigi 16.04.2018 07:38 Luxembourg, 16. aprila (STA) - Kmetijski ministri EU bodo danes v Luksemburgu razpravljali o prepovedi najbolj škodljivih nepoštenih trgovinskih praks v verigi preskrbe s hrano, ki jo je konec minulega tedna predlagala Evropska komisija. Namen je zagotoviti pravičnejše pogoje poslovanja malim in srednjim živilskim in kmetijskim podjetjem.

Nepoštene trgovinske prakse, ki naj bi jih prepovedali, so zamude pri plačilih hitro pokvarljivih živil, preklici naročil v zadnjem trenutku, enostransko ali retroaktivno spreminjanje pogodb in zahteve, da dobavitelj plača zavržene proizvode.

Po predlogu komisije bodo morale članice imenovati javni organ, ki bo v primeru dokazane kršitve pristojen za naložitev sorazmerne in odvračilne kazni. Ta organ bo lahko na lastno pobudo ali na podlagi pritožbe začel preiskave.

Pri tem bo mogoča zaupna vložitev pritožb, s čimer naj bi iz verige preskrbe s hrano izločili dejavnik strahu. Stranke bodo lahko pri vložitvi pritožbe zahtevale zaupno obravnavo in anonimnost, da zaščitijo svoj položaj v razmerju do trgovinskega partnerja.

Predlagani ukrepi dopolnjujejo že obstoječe ukrepe v članicah - 20 članic že izvaja nacionalne ukrepe - in kodeks ravnanja prostovoljne pobude za verigo preskrbe s hrano. Članice lahko po lastni presoji sprejmejo dodatne ukrepe.

Slovenija je bila skupaj s Češko in Slovaško na čelu članic, ki so si v minulih letih močno prizadevale za ustrezne evropske predpise za preprečevanje nepravičnih trgovinskih praks v verigi preskrbe s hrano.

Kmetijski minister Dejan Židan, ki se bo udeležil današnjega zasedanja v Luksemburgu, je sicer junija lani v Bruslju potrdil načrte za zaostritev slovenske zakonodaje na tem področju in izpostavil cilj, da se ta sprejme še v mandatu te vlade.