c S
Geoplin in Gazprom ob podpisu petletne pogodbe zazrta v dolgoročnejše sodelovanje 13.04.2018 15:04 Cerklje na Gorenjskem, 13. aprila (STA) - Predstavniki Geoplina in ruskega Gazproma so danes na gradu Strmol slavnostno podpisali novo petletno pogodbo o dobavi zemeljskega plina. Dogovor o dobavi 600 milijonov kubičnih metrov plina na leto je v veljavo stopil že z začetkom leta, predstavniki obeh družb pa se nadejajo nadaljevanja dobrega sodelovanja, ki bi lahko bilo dolgoročnejše.

Dogovor o nadaljnjem sodelovanju med družbama je bil sklenjen že konec lanskega leta, je po podpisu pogodbe z glavno direktorico družbe Gazprom Export Eleno Burmistrovo pojasnil predsednik uprave Geoplina Boštjan Napast. Današnji slavnostni podpis pogodbe, katere vrednosti niso razkrili, je po njegovih besedah dobra popotnica za prihodnje sodelovanje, pa tudi za zanesljivost in konkurenčnost oskrbe njihovih odjemalcev.

Slovenska gospodarska diplomacija je bila pri tem zelo uspešna, je ocenil Napast, ki se je zahvalil predsedniku republike Borutu Pahorju in ministru za zunanje zadeve Karlu Erjavcu, ker sta s svojo angažiranostjo pomembno pripomogla k sklenitvi posla.

Da slavnostni podpis pogodbe v letu 2018 ni naključje, je ob tem ocenil namestnik predsednika uprave Gazproma Aleksander Medvedev, ki je spomnil, da letos obeležujemo 40-letnico dobave ruskega plina Sloveniji. "Tudi razpad Sovjetske zveze ni ogrozil stabilnosti dobave ruskega plina Sloveniji. V teh 40 letih smo imeli nekaj velikih pretresov, tako političnih kot gospodarskih, vendar dobava plina kljub temu vedno poteka v skladu s podpisanimi pogodbami," je spomnil.

Sklenitev nove pogodbe sicer ni le formalno podaljšanje prejšnje, saj sta imela Geoplin in Gazprom pri njenem usklajevanju veliko dela. Kljub temu, da je slovenski trg majhen, pa to za Gazprom ne pomeni, da je Geoplin kaj manj pomembna stranka, je dodal Medvedev. "Pogodba temelji na naših zalogah in infrastrukturnih zmogljivostih, zato lahko z optimizmom gledamo v prihodnost. Prepričan sem, da ne bomo čakali do leta 2022, vendar se bomo kmalu začeli pogajati o novi pogodbi, ki bo najverjetneje dolgoročnejša," je napovedal.

Zadovoljstvo nad podpisano pogodbo, ki zagotavlja dobavo plina za obdobje 2018-2022, je izpostavil tudi zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Karl Erjavec. Pogajanja so bila, kot je ocenil, tehnično zapletena, k sklenitvi pogodbe pa je veliko prispevala tudi gospodarska diplomacija. "Ne glede na zapletenost mednarodnih odnosov Slovenija in Rusija dobro sodelujeta. Danes podpisana pogodba je pomembna predvsem za slovensko gospodarstvo, ki ima ob visoki rasti tudi večje energetske potrebe," je dodal Erjavec.

Spomnil je, da kljub nekaterim motnjam dobave plina v Evropo Slovenija doslej tega ni občutila, pogodba pa je posebej pomembna v "teh negotovih časih".

Dobre odnose med Slovenijo in Rusijo je po podpisu izpostavil tudi ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev, ki je pri tem navedel "skupne korenine, tradicijo in zavezanost, da se sodelovanje krepi še v prihodnje". Odnosi med Slovenijo in Rusijo niso dobri le na političnem parketu, temveč tudi na gospodarski ravni. Pogodba je po njegovih besedah velik prispevek k nadaljnjemu sodelovanju med državama, ki se dogaja v sicer ne enostavnih časih. Ob tem je spomnil, da se v Sloveniji kmalu začenja predvolilna kampanja in pohvalil Erjavčeva prizadevanja v gospodarski diplomaciji.

Z Medvedevom se je dopoldne srečal tudi kmetijski minister, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan, ki je na obisku v Rusiji sodeloval pri dogovarjanju za nadaljevanje sodelovanja med Geoplinom in Gazpromom. V izjavi novinarjem je ocenil, da Slovenija potrebuje stabilno oskrbo s plinom. Napete geopolitične razmere po njegovem mnenju povečujejo nestabilnost finančnih in gospodarskih trgov, poslabšanje razmer pa ne sme ogroziti sicer dobrega sodelovanja med državama.