c S
Pri konceptu pametnih vasi nujno sodelovanje in povezovanje 13.04.2018 15:01 Bled, 13. aprila (STA) - Podeželje v EU in Sloveniji se sooča z različnimi izzivi, na te odgovarja koncept pametnih vasi. Da bo koncept zaživel v praksi, pa je potrebno sodelovanje in povezovanje z različnimi inštitucijami in ostalimi deležniki, so se danes na Bledu strinjali evropska poslanca Franc Bogovič in Tibor Szanyi ter evropska komisarja Violeta Bulc in Phil Hogan.

Komisarka za promet Bulčeva je na novinarski konferenci v okviru mednarodne konference o konceptu poudarila, da treba izzive sodobne družbe nagovarjati hkrati v sodelovanju z različnimi inštitucijami in portfelji.

"Brez povezanosti, brez fizične infrastrukture, brez sodobne mobilnosti ni napredka, ne v mestih ne na podeželju. Predvsem pa vidimo priložnost v novih mobilnih storitvah, ki uporabljajo nove tehnologije, kar pomeni, da se bo lahko na podeželje vrnil javni promet, da se bodo lahko oblikovale stvari, ki so vezane na povpraševanje. Odpiramo vrata sodobnih konceptom, kot je sodelujoča ekonomija," je dejala.

Zelo velik korak naprej pa lahko po mnenju Bulčeve še naredimo na bolj učinkovitih logističnih mrežah in na ta način vpnemo podeželje in vse, kar se tam proizvaja in razvija, v vsesplošne poslovne verige.

Bogovič, ki se skupaj z madžarskim kolegom Szanyijem v Evropskem parlamentu ukvarja s konceptom, je spomnil, da jima je uspelo zagotoviti 3,3 milijona evrov v evropskem proračunu za t. i. pripravljalni ukrep, ki je na nek način predpriprava za pametne vasi. Poslanca namreč iščeta zainteresirane z različnih področij, ki že imajo elemente pametnih vasi, da bi se povezali in sodelovali v tem pripravljalnem ukrepu projekta pametnih vasi.

"Zakaj ta projekt? Spremembe okoli nas so zelo hitre in na njih se je treba odzivati. Treba je znati sodelovati, različni sektorji za isto mizo rešujejo iste izzive in tu delamo skupne sinergije. To je zelo pomembno," je dejal.

Bogovič koncept že predstavlja v lokalnih okoljih, doslej so se že srečevali s primeri dobrih praks, ki sodijo v koncept. To so npr. roboti za molžo krav, digitalne sortirnice za sortiranje sadja, platforme za prevoz ljudi, projekti na področju energetike ... "Okoli nas se že dogaja cela vrsta sprememb," je poudaril.

Po besedah komisarja za kmetijstvo in podeželje Hogana se je treba usmeriti v to, kako izboljšati življenje ljudi na podeželju. "Treba je poiskati priložnosti za boljša delovna mesta, boljšo povezljivost, boljše storitve. Gre za ekonomsko in socialno povezljivost," je poudaril. Ker se bo v novi finančni perspektivi še bolj spodbujalo razvoj podeželja, se je treba skoncentrirati na rešitve, je dejal in dodal: "Napeli bomo vse moči, da koncept v prihodnosti peljemo dalje."

Szanyi je medtem ocenil, da sta pred nami velik izziv in velika naloga. Na evropskem podeželju namreč živi polovica vse populacije EU. Tehnologijo, ki je v luči razvoja naredila velik korak naprej, je treba pripeljati na podeželje, da tamkajšnji prebivalci ne bi ostali zapostavljeni. Tehnologija je namreč predpogoj za razvoj različnih storitev.

Bogovič, Szanyi, minister za javno upravo, ki opravlja tekoče posle, in podpredsednik vlade Boris Koprivnikar, državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša in državni sekretar na službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Franc Matjaž Zupančič so danes v okviru srečanja podpisali t.i. blejsko deklaracijo za pametnejšo prihodnost podeželskih območij v EU, ki je na nek način nadgradnja deklaracije iz Corka.

S podpisom so potrdili, da ima podeželsko digitalno gospodarstvo, kadar se razvija na domiseln, enoten in vključujoč način, potencial izboljšati kakovost življenja podeželskih prebivalcev ter tako prispevati k reševanju zdajšnjega upadanja števila prebivalcev na podeželskih območjih oz. njihovega izseljevanja s podeželskih območij.

Hogan je blejsko deklaracijo označil kot pomemben prispevek k oblikovanju prihodnje skupne kmetijske politike in razvoja podeželja.