c S
Vlada Lonstroffu za investicijo v Sloveniji 657.000 evrov 12.04.2018 15:30 Ljubljana/Logatec, 12. aprila (STA) - Vlada je danes švicarski družbi Lonstroff, ki je del japonske skupine Sumitomo Rubber Industries, za investicijo v obrat za proizvodnjo medicinskih elastomerov v Logatcu odobrila skoraj 675.000 evrov spodbude. Skupna državna spodbuda bo sicer dosegla pet milijonov evrov.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, vlada ocenjuje, da je sprejem odločitve o dodelitvi finančne spodbude podjetju nujen, saj bi bilo podjetje sicer prepuščeno negotovemu položaju glede izvedbe projekta. Vlada ocenjuje tudi, da bi za podjetje nastala materialna in ekonomska škoda, če bi vlada s to odločitvijo odlašala.

Z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so naknadno sporočili, da bo država projekt skupno subvencionirala v višini okoli 10 odstotkov od njegove celotne vrednosti, ki dosega 48 milijonov evrov. Minister Zdravko Počivalšek pa je naknadno prek Twitterja sporočil, da bo spodbuda v celoti dosegla natančno 5,04 milijona evrov.

Sredstva bo zagotovila deloma iz proračuna, deloma pa iz sredstev gospodarskega ministrstva.

Lonstroff načrtuje tovarno v Logatcu, kjer je od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) že odkupil zemljišče, na katerem je nekoč stala tovarna podjetja KLI Logatec.

Decembra so na Agencijo RS za okolje (Arso) podali vlogo za okoljevarstveno soglasje. Postopek še ni končan. Kot so danes STA povedali na Arsu, so od Zveze ekoloških gibanj prejeli pripombe v okviru zahteve za vstop v postopek stranskega udeleženca, trenutno pa pripravljajo poziv za izjavo o vseh dejstvih in okoliščinah, ki so pomembne za odločitev.

Vlada je danes napovedala, da bo podpis pogodbe o dodelitvi državne spodbude predvidoma 18. aprila, temeljni kamen pa naj bi položili 17. maja.

Tovarna bo po navedbah Sumitomo Rubber Industries in Lonstroffa, ki med drugim proizvaja gumijaste dele za farmacevtsko industrijo in medicino, stala na okoli 30.000 kvadratnih metrih površine, letno pa bo proizvedla 2,5 milijarde delov.

Na gospodarskem ministrstvu so konec marca povedali, da bo delo v treh letih po predvidenem zagonu prihodnje leto našlo 200 ljudi.

Sumitomo Rubber, ki je Lonstroff prevzel leta 2015, je ocenil, da ima področje izdelkov iz gume za uporabo v medicini velik potencial za rast, zato se bo usmeril v razvoj poslovanja na tem področju, predvsem v Evropi. S tovarno v Sloveniji nameravajo proizvodnjo v Evropi do leta 2020 glede na leto 2016 potrojiti, so napovedali v načrtih za leto 2017.