c S
Nadzorniki NLB o revidiranem lanskem poslovanju 13.04.2018 07:52 Ljubljana, 13. aprila (STA) - Nadzorni svet NLB bo na današnji seji obravnaval revidirane poslovne rezultate skupine in banke za lani. Ti naj bi bili rekordni: skupina naj bi po neuradnih podatkih ustvarila 220 milijonov evrov dobička, matična banka pa 190 milijonov evrov.

Nadzorni svet NLB je poslovanje skupine NLB v lanskem letu obravnaval v začetku marca. Za razliko od dosedanje prakse banka rezultatov ni javno objavila, napovedala je, da bo revidirane rezultate sporočila najpozneje do konca aprila.

Država bi si lahko letos kot 100-odstotna lastnica NLB za lansko poslovanje obetala rekordno visoke dividende - ki so lani za predlansko poslovanje znašale 63,8 milijona evrov, predlani pa za leto prej 43,8 milijona evrov - a je to pod vprašaj postavilo nerešeno vprašanje hrvaških deviznih varčevalcev.

S tem vprašanjem oz. kako zaščiti državno premoženje v NLB na Hrvaškem se ukvarja ustavna komisija DZ, ki bi rada zaustavila s hrvaške strani morebiten rubež premoženja NLB na Hrvaškem ali vsaj v tretjih državah. Poslanske skupine imajo do opoldne čas, da predlagajo ustavnopravne strokovnjake za imenovanje v strokovno skupino, ki za ustavno komisijo oblikuje ustavnopravno sprejemljive rešitve.