c S
Dan odprtih vrat na finančnih uradih po državi 13.04.2018 07:50 Ljubljana, 13. aprila (STA) - Uradi Finančne uprave RS (Furs) po državi bodo danes med 10. in 12. uro odprli vrata za obiskovalce. Na voljo jim bodo uslužbenci z informacijami s področja davkov in carin, ogledali si bodo lahko delo mobilnih oddelkov Fursa, prisluhnili predavanjem s področja davčnega opismenjevanja in se družili s športniki, zaposlenimi na Fursu.

Gre za prvi dan odprtih vrat, zanj pa so se na Fursu odločili, ker se želijo približati zavezancem in okrepiti informiranje na področjih, ki so trenutno aktualna za najširši krog javnosti.

Vrata bo tako dopoldne odprlo vseh 15 finančnih uradov po Sloveniji kot tudi generalni finančni urad in posebni finančni urad v Ljubljani.

Obiskovalci bodo pri uslužbencih Fursa dobili informacije s področij dohodnine, obdavčitve dejavnosti ter drugih davkov kot tudi s področja carinskih dajatev. Predstavili jim bodo informacijski sistem eDavki za fizične osebe, v katerega se je od lani mogoče registrirati le z uporabniškim imenom in geslom, ogledali si bodo lahko delo mobilnih enot te se seznanili s tveganji pri spletnem nakupovanju in ponarejenim blagom.

Poleg generalnega finančnega urada in posebnega finančnega urada v Ljubljani ima Furs finančne urade v Brežicah, Celju, Dravogradu, Hrastniku, Kočevju, Kopru, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu, Postojni, Ptuju in Velenju. Programi dejavnosti se med uradi razlikujejo, ogledati si jih je mogoče na spletnih straneh Fursa.

Na številnih uradih bodo predstavili delo mobilnih oddelkov, pri čemer bodo ponekod izvedli vajo s službenim psom ali pa testiranje vzorcev pogonskega goriva. Marsikje se bo mogoče udeležiti predavanj, denimo o davčnem opismenjevanju mladih, sistemu eDavki ali delovanju kompetenčnega centra za izdajo ID številke za namene DDV.

Na nekaterih uradih se bodo zaposlenim pri druženju z obiskovalci pridružili tudi vrhunski športniki, ki so zaposleni na Fursu. Deskarja Žana Koširja bo tako mogoče srečati na finančnem uradu v Kranju, alpskega smučarja Klemna Kosija na finančnem uradu v Mariboru, alpsko smučarko Ano Drev na finančnem uradu v Celju, alpsko smučarko Marušo Ferk in smučarsko tekačico Vesno Fabjan pa na generalnem finančnem uradu v Ljubljani.