c S
Celje z etabliranimi strankami očitno ne bo dočakalo sanacije 12.04.2018 14:18 Celje, 12. aprila (STA) - Poslanci DeSUS, SD in SDS so z obstrukcijo sredine seje odbora DZ za infrastrukturo, s katero so preprečili obravnavo predloga zakona za okoljsko sanacijo Celjske kotline, Celju prisolili veliko klofuto, meni predlagateljica zakona poslanka SMC Janja Sluga. Dodaja, da s temi starimi etabliranimi strankami Celje očitno ne bo dočakalo sanacije.

"Nad ravnanjem DeSUS, SD in SDS sem razočarana, žalostna in jezna. Ne vem, kako bodo ti ljudje komu iz Celja kdaj še sploh pogledali v oči," je danes na novinarski konferenci v Celju dejala Sluga.

Poudarila je, da bi zakon po treh desetletjih končno omogočil okoljsko sanacijo Celja, poslanci omenjenih strank pa da so, "ne da bi trenili z očesom, onemogočili, da bi Celjani živeli v bolj zdravem okolju, da bi se naši otroci igrali na čistih igriščih in da staršev vrtčevskih otrok ne bi vsak dan posebej skrbelo, ko svoje otroke peljejo v vrtec z zastrupljeno zemljo".

Po njenih besedah je poročilo preiskovalne komisije DZ za šesti blok šoštanjske termoelektrarne (Teš 6) pokazalo, da so si isti akterji krili hrbet tudi pri investiciji v Teš 6.

"Očitno stare etablirane stranke delujejo ne enak način že več kot 20 let in z njimi Celje ne bo dočakalo sanacije. Ravno njihovi ministri in poslanci so mestu v preteklosti najbolj glasno obljubljali sanacijo," je dejala.

Ogorčeni so tudi v Civilnih iniciativah Celja. Kot so zapisali v današnji izjavi za javnost, so "politikanti DeSUS s Francem Juršo in Tomažem Gantarjem na čelu, Janom Škobernetom iz SD ter Danijelom Krivcem iz SDS" glavni nasprotniki zakona o sanaciji Celjske kotline. Menijo, da so z obstrukcijo povzročili nesklepčnost odbora, ker niso imeli poguma glasovati proti zakonu. "Verodostojne poslance" so pozvali, naj opravijo svoje poslanstvo in civilizacijsko dolžnost ter zakon podprejo.

Odzvali so se tudi v okoljski nevladni organizaciji Alpe Adria Green, kjer so poudarili, da bi zakon prispeval k sanaciji okoljske škode, ki da jo je večinoma naredila država oz. podjetje v državni lasti. Podobno kot v civilnih iniciativah menijo, da so se poslanci raje skrili, kot da bi sprejeli "zakonodajo, pomembno predvsem za prihodnost naših otrok".

Poslanci SDS, SD in DeSUS so z obstrukcijo seje omenjenega odbora DZ preprečili obravnavo predloga zakona o sanaciji posledic čezmerne obremenitve okolja na območju Celjske kotline in predloga novele zakona o postopnem zapiranju rudnika Trbovlje-Hrastnik. Poslanec SDS Danijel Krivec je napovedal, da poslanci iz njegove poslanske skupine ne bodo sodelovali pri obravnavi omenjenih predlogov, ker gre po njihovem mnenju za nesistemski pristop, saj zakonodaja že predvideva sanacijo Celjske kotline, predlogu pa nasprotuje celo vlada. Jurša in Škoberne sta dodala, da je v DZ vloženih ogromno poslanskih predlogov zakonov, ki bi imeli finančne posledice za državo.