c S
Parlamentarni odbor znova podprl novelo zakona o igrah na srečo 12.04.2018 15:23 Ljubljana, 12. aprila (STA) - Odbor DZ za finance in monetarno politiko je danes znova podprl novelo zakona o igrah na srečo, potem ko je državni svet nanjo sprejel odložilni veto. Podprli so tudi predlog zakona o prekinitvi postopkov proti družbenikom izbrisanih družb in predlog zakona o izvajanju uredbe o dokumentih s ključnimi informacijami o paketnih naložbenih produktih.

Nasprotovanje noveli zakona o igrah na srečo, ki jo je pripravil Branko Zorman (SMC) in po kateri bi se sprostil trg športnih stav, ki jih v Sloveniji sedaj zakonito prireja le Športna loterija, je na današnji nujni seji odbora najbolj odločno izrazil Zormanov strankarski kolega Dušan Verbič. Prepričan je, da bi morali področje urediti celovito. Kritičen do Zormanovega predloga je bil znova tudi državni svetnik Boris Šuštaršič, sicer prvopodpisani pod predlog odložilnega veta.

V bran noveli je stopil Andrej Šircelj (SDS), ki je zakon označil za "preprosto racionalno razmišljanje". "Če bo zaradi tega zakona, ki bo tudi drugim omogočil pridobitev koncesije, samo en igralec prišel v Slovenijo, bo to nekaj prineslo v državni proračun," je poudaril. Zorman pravi, da bi država po uveljavitvi novele prejela več denarja od koncesije, saj bodo morali prireditelji stav v Sloveniji plačevati davke in koncesnino.

Še bolj ostra je bila razprava o predlogu zakona o prekinitvi postopkov proti družbenikom izbrisanih družb s prvopodpisanim nepovezanim poslancem Jankom Vebrom. Verbič mu je očital, da gre za tipični predvolilni zakon. Kot je dejal, bi lahko v primeru, da res želi urediti zadevo, ukrepal že prej, saj je bil vrsto let poslanec koalicije.

Verbičevemu mnenju je ostro nasprotoval Marko Pogačnik (SDS), ki je poudaril, da DZ problematiko rešuje že najmanj dva mandata. Ponovil je, da bi pozitivna odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice, kamor so družbeniki izbrisanih podjetij po neuspešnih poskusih v Sloveniji vložili več tožb, lahko pomenila veliko finančno breme za Slovenijo.

Enotnejši so bili poslanci glede predloga zakona o izvajanju evropske uredbe o dokumentih s ključnimi informacijami o paketnih naložbenih produktih za male vlagatelje in zavarovalnih naložbenih produktih. Kot je spomnil državni sekretar na ministrstvu za finance Tilen Božič, bo po predlogu vsak ponudnik teh produktov moral pripraviti kratek in jedrnat dokument s ključnimi informacijami ter ga objaviti na svoji uradni spletni strani, s čimer naj bi se izboljšala kakovost informacij, ki bodo malim vlagateljem na voljo.

Po Verbičevem mnenju je takšen zakon dobrodošel, saj je skrajni čas, da male vlagatelje bolje zaščitimo. Prepričan pa je, da bi morala Slovenija tudi združiti regulatorne funkcije na področju nadzora kapitalskega trga.

Obravnava druge in tretje točke dnevnega reda, torej glede novele zakona o igrah na srečo in predloga zakona o prekinitvi postopkov proti družbenikom izbrisanih družb, je minila brez poslancev DeSUS. Kot je pojasnila Marija Antonija Kovačič, v stranki odločno nasprotujejo "množici slabih predlogov zakonov, neusklajenih s ciljnimi skupinami, na katere se nanašajo", ki so po njihovih ocenah predvolilne narave, zato v razpravah o njih ne bodo sodelovali.