c S
Industrijska proizvodnja v območju evra in EU februarja upadla 12.04.2018 11:44 Luxembourg, 12. aprila (STA) - Obseg industrijske proizvodnje se je tako v območju evra kot tudi v EU februarja v primerjavi z januarjem znižal. V državah z evrom je bil padec 0,8-odstoten, v osemindvajseterici pa 0,7-odstoten, je danes sporočil evropski statistični urad Eurostat.

Gre za drugi mesec padcev obsega industrijske proizvodnje na stari celini v letošnjem letu. Januarja je bilo v območju z evrom znižanje 0,6-odstotno, v EU pa 0,3-odstotno.

V območju z evrom se je za 3,6 odstotka znižala proizvodnja investicijski dobrin, za 2,1 odstotka proizvodnja trajnih potrošnih dobrin, za 0,8 odstotka potrošnja izdelkov za vmesno rabo ter za 0,5 odstotka netrajnih potrošnih dobrin. Proizvodnja energije je porasla za 6,8 odstotka.

V EU pa je 0,7-odstotni padec posledica 2,7-odstotnega krčenja proizvodnje investicijskih dobrin, 1,6-odstotnega padca proizvodnje trajnih potrošnih dobrin, proizvodnja dobrin za vmesno rabo se je znižala za odstotek in netrajnih potrošnih dobrin za 0,4 odstotka. Proizvodnja energije je porasla za 5,1 odstotka.

Med državami članicami je industrijska proizvodnja februarja na mesečni ravni najbolj upadla v Litvi (-3,9 odstotka), Estoniji (-2,7 odstotka) ter na Malti in Portugalskem (po -2,3 odstotka). Največja zvišanja je Eurostat zabeležil v Latviji in na Nizozemskem (po +3,9 odstotka) ter na Hrvaškem (+2,1 odstotka). Slovenija je zabeležila 0,2-odstotno znižanje.

Na letni ravni je februarja industrijska proizvodnja v območju evra porasla za 2,9 odstotka, v EU pa za 3,1 odstotka.

V državah z evrom se je proizvodnja energije v tej primerjavi okrepila za 5,7 odstotka, proizvodov za vmesno rabo za 2,9 odstotka, netrajnih potrošnih dobrin za 2,4 odstotka, investicijskih dobrin za 2,2 odstotka ter trajnih potrošnih dobrin za 0,8 odstotka.

V celotni uniji pa je proizvodnja energije porasla za 4,6 odstotka, investicijskih dobrin za 3,2 odstotka, izdelkov za vmesno rabo za 3,1 odstotka, netrajnih potrošnih dobrin za 2,2 odstotka in trajnih potrošnih dobrin za 1,4 odstotka.

Med državami članicami so najvišjo rast na letni ravni beležile Latvija (+8,7 odstotka), Poljska (+7,5 odstotka) ter Slovenija (+7,2 odstotka). Padci so bili zabeleženi na Malti (-7,7 odstotka), v Grčiji (-1,9 odstotka) ter v Bolgariji (-1,0 odstotka).