c S
Evropske borze blizu izhodišč 12.04.2018 10:32 Frankfurt/Pariz/London, 12. aprila (STA) - Osrednji indeksi na evropskih borzah se uvodoma držijo blizu izhodišč. Popustil je optimizem, povezan s spravnimi besedami kitajskega predsednika Xi Jinpinga v zvezi s trgovino, v ospredje pa je stopila zaskrbljenost zaradi zaostrovanja konflikta v Siriji.

Okoli 9.30 je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 0,01 odstotka nad izhodiščem. Na drugi strani se je CAC 40 v Parizu zniževal za 0,02 odstotka, v Frankfurtu pa je bil DAX 0,11 odstotka v minusu. Podobno je bilo tudi stanje na londonski borzi, kjer se je FTSE 100 držal 0,06 odstotka nižje kot ob zaključku trgovanja v sredo.

Evro se je pocenil. Na borzi v Frankfurtu je bilo treba zjutraj za en evro odšteti 1,2358 dolarja, kar je malo pod sredino zaključno vrednostjo. Evropska centralna banka je referenčni tečaj v sredo postavila pri 1,2384 dolarja.

V sredo je ameriška centralna banka objavila zapiske zadnjega zasedanja, na katerem so člani odbora za odprti trg soglasno podprli dvig ključne obrestne mere. Informacija o enotnosti članov odbora je podprla vrednost dolarja.

Azijske borze so medtem končale negativno. Tokijska borza je izgubila dobro desetinko odstotka, hongkonška 0,8 odstotka in šanghajska 0,9 odstotka. V Sydneyju je bil minus 0,2-odstoten, v Singapurju pa 0,3-odstoten.