c S
V javnem zavodu TNP pokrili izgubo iz preteklih let 12.04.2018 07:30 Bled, 11. aprila (STA) - Javni zavod Triglavski narodni park (TNP) je po uspešnem lanskem poslovanju v celoti pokril finančno luknjo iz preteklih let. Tako bodo lahko v zavodu predčasno zaključili sanacijski program in se bolj osredotočili na nujne investicije v nepremičnine, je ob današnji seji sveta zavoda izpostavil njegov direktor Janez Rakar.

Kot je povedal Rakar, je sanacijski program, usmerjen v pokrivanje finančne luknje, nastale v letih od 2011 do 2013, potekal od leta 2014 dalje. Skupaj s kreditom je bilo finančnega primanjkljaja za več kot 700.000 evrov, pri čemer mora zavod po podatkih s konca lanskega leta odplačati še 137.000 evrov kredita do konca leta 2019.

Vendar poplačilo posojila ni razlog, da bi se še naprej nadaljeval sanacijski program, saj je bila izguba iz preteklih let pokrita in je bil lani že ustvarjen presežek v višini 38.000 evrov, je pojasnil Rakar. Predčasni zaključek sanacijskega programa mora potrditi tudi vlada, kar Rakar pričakuje do konca tega leta.

V zavodu si potrditve zaključka sanacijskega programa želijo čim prej, saj bo potem odpadlo administrativno delo, povezano s pisanjem obrazložitev za nekatere finančne postavke. Varčevalni sanacijski program namreč zahteva posebno pozornost pri materialnih stroških.

Presežek, ki so ga dosegli lani, predvsem zaradi trženjskih aktivnosti, bodo namenili sanaciji številnih objektov, ki so v lasti zavoda in so nujno potrebni obnove. Javni zavod TNP ima namreč 54 nepremičnin, za vzdrževanje katerih je bilo v preteklih letih namenjenih le malo sredstev. Zato bodo investicije v te objekte pomemben del letošnjega proračuna.

Današnja seja je bila poleg obravnave finančnega poročila in poročila o izvajanju sanacijskega programa namenjena tudi poročilu o izvajanju projektov usmerjanja in umirjanja prometa v parku. Rakar je vesel, da je zavedanje o potrebi po umirjanju prometa vse večje in se na tem področju v Bohinju že delajo konkretni koraki. Upa, da se bo to razširilo tudi na druga območja.

Največji problem vidi v tem, da sedaj na tem področju ni pravega reda, saj se lahko vsak obiskovalec pripelje praktično kamor želi, kar ustvarja kaos in nezadovoljstvo. "Če so pravila igre znana, zadeve urejene in obstajajo pozitivni režimi, s katerimi so obiskovalci in domačini seznanjeni, potem takšen red velika večina ljudi upošteva," je dejal.