c S
Nekdanji zdravstveni minister Miklavčič ogorčen nad ugotovitvami preiskovalne komisije 11.04.2018 16:46 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Nekdanji zdravstveni minister Borut Miklavčič je "z osuplostjo in nejevero" sprejel novico, da je DZ podprl vse bistvene ugotovitve zdravstvene preiskovalne komisije, ki je pristojnim organom predlagala, naj v z zvezi z njim raziščejo sume kaznivega dejanja jemanja podkupnine. Obtožbe komisije so po njegovih besedah nesmiselne in neutemeljene.

"V svoji dolgi delovni karieri sem opravljal različne funkcije v številnih zasebnih in državnih podjetjih in ustanovah. Nikoli nisem dal ali prejel niti evra podkupnine, nikoli nisem bil v nobenem kazenskem postopku. Kljub temu me je predsednica komisije, ki me je na sejo sicer povabila kot pričo in ne kot preiskovanca, zasliševala kot najhujšega kriminalca," je v sporočilu za javnost zapisal Miklavčič.

Predsednica komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic Jelka Godec ga je tako spraševala o stvareh oziroma premoženju, kar "nima prav nobene zveze z mojim opravljanjem nekaterih javnih funkcij, v enem primeru celo na podlagi dokazano napačnih podatkov, zaradi česar pa se mi predsednica komisije nikoli ni opravičila".

Najhujša in najbolj bizarna obtožba pa je po njegovih navedbah temeljila na anonimnem pismu, po katerem naj bi Miklavčič vodji specializiranega tožilstva Hariju Furlanu izročil 200.000 evrov, da ta ne bi obravnaval nakupov žilnih opornic. Miklavčič je kot priča pod prisego to zanikal ter povedal, da nikoli v življenju ni komuniciral z vodjo specializiranega tožilstva.

"Vse, kar me je povezovalo s spornimi nakupi žilnih opornic, je bilo zgolj dejstvo, da sem bil eno leto in pol minister za zdravje," je še zapisal. Poleg tega pa nakupi ali pogajanja o ceni žilnic opornic niso bila njegova naloga oziroma pristojnost.

Po Miklavčičevih besedah vlaganje kazenskih ovadb postaja že nekakšen nacionalni šport. "Kdorkoli lahko ovadi kogarkoli za karkoli, velika večina ovadb je potem zavržena, krivim ovaditeljem pa se tudi nič ne zgodi," je še zapisal.

Državni zbor je namreč v torek s 40 glasovi za in šestimi proti podprl vse bistvene ugotovitve zdravstvene preiskovalne komisije. Ob tem je komisiji naložil, naj pridobljeno dokumentacijo preda Nacionalnemu preiskovalnemu uradu in Specializiranemu državnemu tožilstvu.

Komisija je med drugim pristojnim organom predlagala, naj raziščejo sume kaznivega dejanja nevestnega dela v službi in kaznivega dejanja jemanja podkupnine za vodjo SDT Harija Furlana ter sume kaznivega dejanja jemanja podkupnine za Miklavčiča.