c S
Po odboru DZ za kulturo o delu nadzornikov RTVS še komisija za nadzor javnih financ 11.04.2018 13:56 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Komisija DZ za nadzor javnih financ se je danes seznanila s poročilom o delovanju nadzornega sveta RTVS v letu 2017. Pred njo je to 1. marca storil že odbor za kulturo, zato so se tokrat bolj kot ne ponovila že slišana stališča predstavnikov nadzornega sveta in vodstva zavoda. Za razliko od odbora komisija ni sprejela nobenega vsebinskega sklepa.

Donedavni predsednik nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Peter Grašek, ki je svet vodil lani, je tudi na današnji seji komisije kot ključno težavo zavoda izpostavil nerazumno visoke stroške dela. Kritičen je bil do vodstva RTVS, ki po njegovi oceni ne obvladuje stroškov.

Grašek je poudaril, da je zato največji izziv za zagotovitev vzdržnega finančnega poslovanja RTVS ustavitev nezadržnega naraščanja stroškov dela tako redno zaposlenih kot zunanjih sodelavcev. Po njegovih besedah so leta 2016 stroški dela v strukturi vseh odhodkov predstavljali 58 odstotkov, lani 59,6, letos pa naj bi na podlagi finančnega načrta še narasli.

Nadzorni svet RTVS je zaskrbljen tudi zaradi večletne prakse pokrivanja finančnega primanjkljaja zavoda s porabo finančnih naložb. Vrednost naložb konec novembra lani je bila nekaj več kot 18 milijonov evrov, kar bi po Graškovi napovedi ob predpostavki porabe 7,2 milijona evrov na leto, kot je predlog finančnega načrta za leto 2018, zadostovalo le do leta 2020.

Generalni direktor RTVS Igor Kadunc je znova izpostavil napore, ki jih vodstvo zavoda vlaga v racionalizacijo poslovanja. Glede stroškov dela je spomnil, da je lanskoletno reševanje problema stalnih pogodbenih delavcev povečalo stroške za 2,4 milijona evrov. Po njegovih besedah morajo urediti status še okoli 100 takšnim delavcem.

Seje komisije za nadzor javnih financ se je udeležil tudi Dragan Matić (SMC), ki je predsednik odbora za kulturo. Graškovo in Kadunčevo razlago je komentiral z besedami, da so v DZ enake zadeve slišali že aprila lani, le da tokrat "v še slabši obliki". Po njegovi oceni so razmere na javni radioteleviziji "strašljive".

Matić je tudi spomnil na sklepe, ki jih je na seji 1. marca sprejel odbor za kulturo. Z enim od njih je odbor nadzornikom RTVS predlagal, naj v okviru svojih pristojnosti od vodstva zavoda zahtevajo sprejetje ustreznih ukrepov za znižanje stroškov dela in za celovito uravnoteženje poslovanja.

Nadzorni svet naj bi po sklepu odboru o tem poročal do konca marca, kar pa se še ni zgodilo. Matić zato poročilo pričakuje takoj po seji nadzornega sveta, ki bo 25. aprila. Po besedah zdajšnjega prvega nadzornika RTVS Andreja Graha Whatmougha bodo na njej obravnavali dopolnjeno gradivo vodstva zavoda o načrtovanih ukrepih poslovanja.

Sicer je Matić omenil možnost, da bi odbor za kulturo problematiko nacionalne RTV hiše še enkrat obravnaval na nujni seji po prvomajskih praznikih.

V razpravo se je vključila tudi predsednica sveta delavcev RTVS Petra Bezjak, ki se je na opozorila glede stroškov dela odzvala z besedami, da bi morali poslanci zaposlene na radioteleviziji sprejemati kot del rešitve, ne pa kot del problema. Opozorila je tudi na vedno večjo obremenitev zaposlenih, ki pa ni nagrajena z boljšim plačilom.