c S
Azijska razvojna banka opozarja na tveganja zaradi trgovinskih sporov 11.04.2018 13:28 Hongkong, 11. aprila (STA) - Azijska razvojna banka je zvišala napoved rasti v azijskih državah v razvoju iz 5,7 na šest odstotkov, za kar je zaslužna predvsem rast izvoza. Za prihodnje leto napoveduje 5,9-odstotno rast. Ob tem je opozorila, da bi trgovinska vojna med Kitajsko in ZDA stanje najverjetneje precej poslabšala, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Čeprav so obeti stabilni, je zelo jasno tudi, v katero smer bi rast potegnili dodatni protekcionistični ukrepi," je opozoril glavni ekonomist banke Yasuyuki Sawada. Kot ugotavljajo v danes objavljenem poročilu, doslej uvedeni ukrepi niso občutno vplivali na trgovino v azijskih državah v razvoju, dodatni pa bi razmere lahko opazneje spremenili.

Na grožnjo, ki jo predstavlja trgovinski protekcionizem, je opozorila tudi izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde. Države je pozvala, naj ne posegajo po protekcionističnih ukrepih, saj ti spodkopavajo rast globalnega gospodarstva. Poudarila je, da bi morali blagovni menjavi še bolj na široko odpreti vrata, ne pa postavljati novih ovir.

Napetosti zaradi trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko je v torek sicer nekoliko omilil kitajski predsednik Xi Jinping, ki je napovedal nadaljnje odpiranje kitajskega trga tujcem. Kitajska bo po njegovih besedah liberalizirala trg za investicije v avtomobilski industriji, zmanjšala uvozne dajatve za vozila še v tem letu in okrepila varovanje intelektualne lastnine, kar zahtevajo ZDA.

Guverner kitajske centralne banke Yi Gang pa je napovedal, da bo Kitajska tujim vlagateljem omogočila večji dostop do svojih borznih trgov. Med drugim je predvideno, da bo v treh letih odpravila omejitev, ki tujcem onemogoča pridobitev večinskega deleža v finančnih družbah.