c S
Vlada povečala sredstva za prenovo nekaterih bolnišničnih lekarn 11.04.2018 13:27 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Vlada, ki opravlja tekoče posle, je v torek dala soglasje k povečanju vrednosti treh obstoječih projektov v načrtu razvojnih programov, in sicer prenove bolnišničnih lekarn v Murski Soboti in Trbovljah ter porodnega bloka v Kranju. V načrt pa je uvrstila tudi štiri nove projekte, prenove treh bolnišničnih lekarn in ureditev prostorov NIJZ.

Kot so v torek po seji vladnega odbora za državno ureditev sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom), je po novem ocenjena vrednost prenove obstoječih lekarniških prostorov Splošne bolnišnice Murska Sobota skoraj 787.000 evrov z DDV. Glede na ocenjeno vrednost investicije se je povišala zaradi dviga cen na trgu. Prenovo lekarne bosta financirala ministrstvo za zdravje v višini 768.600 evrov in soboška bolnišnica v višini 18.300 evrov.

Z investicijo namreč želijo ustvariti pogoje za varno pripravo magistralnih pripravkov, zlasti aseptičnih, in optimizirati delovne procese. Poleg tega želijo omogočiti pogoje za razširitev dejavnosti za vse uporabnike aseptičnih izdelkov v Pomurju ter ohraniti strokovna dela bolnišnične lekarne.

Prav tako se je zaradi povišanja cen na trgu povišala tudi ocenjena vrednost investicije v bolnišnično lekarno Splošne bolnišnice Trbovlje, ki znaša več kot 584.000 evrov z DDV. Nepravilno ocenjena vrednost investicije tako ne bi zadostovala za izvedbo prenove. Slednjo bosta financirala ministrstvo za zdravje s skoraj 553.000 evri in bolnišnica s skoraj 32.000 evri.

S pridobljenimi sredstvi bodo prenovili obstoječe prostore bolnišnične lekarne in pridobili tudi dodatne prostore za opravljanje lekarniške dejavnosti. Investicija pa bo lekarni tudi omogočila verifikacijo in opravljanje dela v skladu z dobro lekarniško prakso.

Obnova porodnega bloka Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj, ki bo zagotovila primerne prostorske pogoje in opremo za varno in učinkovito izvajanje porodniške dejavnosti ter nego porodnic in novorojencev, bo po novem znašala več kot 986.000 evrov. Obnovo pa bo z več kot 955.000 evri financiralo zdravstveno ministrstvo, z več kot 31.000 evri pa bolnišnica.

Investicijski program v obsegu in ocenjeni vrednosti ni vseboval tudi medicinske opreme, zato bodo pripravili novelacijo programa. Z investicijo v porodni blok bodo med drugim izboljšali kakovost in učinkovitost zdravstvenih storitev ter povečali varnost za porodnice.

Na seji odbora je vlada dala soglasje tudi za uvrstitev štirih novih projektov v načrt razvojnih programov, in sicer prenove bolnišničnih lekarn brežiške in novogoriške splošne bolnišnice ter Ortopedske bolnišnice Valdoltra. Poleg tega pa je v načrt uvrstila tudi ureditev mansarde Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so med drugim sporočili iz Ukoma.

Projekt prenove bolnišnične lekarne v Splošni bolnišnici Brežice, ki je ocenjen na 562.000 evrov z DDV, predvideva izvedbo gradbenih, obrtnih in inštalacijskih del ter nabavo in montaža opreme. Obstoječe stanje lekarne je namreč neustrezno, med drugim lekarna že več let ne izpolnjuje pogojev za verifikacijo, prostori in oprema pa so v razpadajočem stanju. Tako bo ministrstvo za zdravje za prenovo prispevalo več kot 543.000 evrov, brežiška bolnišnica pa več kot 19.000 evrov.

Ocenjena vrednost investicije v prenovo bolnišnične lekarne Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica je 921.100 evrov z DDV, v celoti pa jo bo financiralo zdravstveno ministrstvo. S prenovo namreč želijo ustvariti pogoje, ki ustrezajo varni pripravi magistralnih pripravkov z vidika zaščite zaposlenih, ki so v pripravo vključeni. S tem se bo zmanjšalo tveganje za bolnišnične okužbe pri bolnikih, ki prejemajo ta zdravila.

Prenova bolnišnične lekarne Ortopedske bolnišnice Valdoltra pa je namenjena rekonstruiranju obstoječega objekta, s katero se bo povečala površina objekta, in nabavi opreme za ureditev lekarne. Vrednost investicije je ocenjena na več kot 634.000 evrov z DDV, pri tem bo skoraj 580.000 evrov prispevalo ministrstvo za zdravje in skoraj 55.000 evrov ortopedska bolnišnica.

Ureditev mansarde NIJZ na Zaloški cesti in obnova tamkajšnje toplotne postaje pa bo med drugim rešila prostorsko stisko zaposlenih na inštitutu. Vrednost investicije je ocenjena na več kot 348.000 evrov z DDV, pri tem bo ministrstvo za zdravje prispevalo več kot 342.000 evrov, NIJZ pa več kot 6000 evrov, so še sporočili iz Ukoma.