c S
Pipistrel začel gradnjo tovarne na Kitajskem 11.04.2018 13:27 Nanjing, 11. aprila (STA) - Ajdovska družba Pipistrel je s postavitvijo temeljnega kamna danes začela graditi tovarno letal v kitajskem mestu Jurong blizu velemesta Nanjing. S kitajskim partnerjem bo Pipistrel poleg letališča in tovarne letal v Jurongu gradil tudi večje stanovanjsko naselje s trgovskim centrom. Vrednost te velike naložbe znaša več kot milijardo evrov.

Celoten kompleks bo zrasel na 135 hektarjev velikem območju. Od tega bo 53 hektarjev namenjenih stanovanjski gradnji, je za STA povedal solastnik in direktor Pipistrela Ivo Boscarol. "To je zelo velika zgodba, ampak na Kitajskem malih zgodb tako ali tako ni. Če si uspešen tam, je velika zgodba, če ne pa te enostavno ni," je dodal.

Zaradi gradnje velikega letalskega centra je Pipistrel skupaj s kitajskim partnerjem na Kitajskem ustanovil podjetje, v katerem je Pipistrel 51-odstotni, njegov kitajski partner pa 49-odstotni lastnik. Boscarol je povedal, da je njegov kitajski partner zagotovil tudi partnerje, ki so vložili v ta projekt.

Vrednost celotnega projekta je preko milijarde evrov, Pipistrel pa bo vanj vložil 350 milijonov evrov.

"Sam Pipistrelov del prenosa tehnologije, letal, ki jih bodo tam izdelovali, oziroma načrtovanje 19-sedežnega letala, izdelava po sto letal letno, ki bodo izdelana v Sloveniji in jih bomo na Kitajsko prodajali, je v sedmih letih ocenjeno na 350 milijonov evrov. Potem je tukaj še delež v petih podjetjih, ki jih to naše skupno kitajsko podjetje ustanavlja," je o velikosti in vrednosti celotnega posla povedal Boscarol.

To podjetje bo v prihodnje ustanovilo še pet hčerinskih podjetij, namenjenih izgradnji letališča, proizvodnji letal, upravljanju letališča, letalsko izobraževanje in izgradnjo poslovno-stanovanjskega dela.

V okviru 350 milijonov evrov vrednega sedemletnega projekta nameravajo na Kitajskem zgraditi še več proizvodnih obratov za proizvodnjo Pipistrelovih letal, med njimi bodo električna ultra lahka letala in hibridna letala znamke Panthera, namenjena pa bodo kitajskemu in 11 bližnjim trgom.

Pipistrel je sicer z občino Jurong, ki se je lani tudi pobratila z Občino Ajdovščina, podpisal osemletno pogodbo, ki vključuje izgradnjo tega letalsko-turističnega parka.

Današnje slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna za tovarno so se poleg predstavnikov Pipistrela udeležili predstavniki kitajskih lokalnih oblasti, slovenska vladna delegacija pod vodstvom ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in delegacija Občine Ajdovščina z županom Tadejem Beočaninom.

Minister Gašperšič je na slovesnosti poudaril, da smo v Sloveniji ponosni na družbo Pipistrel in njene dosedanje dosežke. Povedal je, da sta slovenska in kitajska agencija za letalstvo aprila 2016 podpisali tehnični sporazum, ki Pipistrelu omogoča izdelovanje ultralahkih letal za kitajski trg in izgradnjo tovarne za proizvodnjo teh letal na Kitajskem.

Sporazum omogoča postopke medsebojnega priznavanja tipskih certifikatov ultralahkih letal ter s tem hitrejše postopke pri izvozu oziroma uvozu posameznih letal. Na podlagi tega sporazuma je kitajska javna agencija za civilno letalstvo do zdaj certificirala že štiri tipe Pipistrelovih letal, je, kot so sporočili z minsitrstva, dejal Gašperšič.

"Zdaj je čas, da okrepimo odnose s Kitajsko tudi na področju civilnega letalstva, kar bo pozitivno vplivalo še na nekatera druga področja gospodarstva, zlasti na turizem," je povedal Gašperšič, državni sekretar Jure Leben pa je dodal, da ni več zadržkov za vzpostavitev redne letalske povezave med Slovenije in Kitajsko. Ob tem je spomnil, da je vzpostavitev redne mednarodne zračne povezave že podpisan sporazum o zračnem prometu.