c S
V Sloveniji v zadnjem četrtletju lani najvišja rast cen stanovanjskih nepremičnin v EU 11.04.2018 13:27 Luxembourg, 11. aprila (STA) - Stanovanjske nepremičnine so se tako v območju z evrom kot na ravni EU v zadnjem lanskem četrtletju na letni ravni podražile, in sicer za 4,2 oz. 4,5 odstotka. Na četrtletni ravni so se najbolj zvišale v Sloveniji, kjer so zrasle za 3,7 odstotka, kar je tri odstotne točke več od povprečja EU, kažejo podatki Eurostata.

Na četrtletni ravni so v območju evra cene zrasle za 0,9 odstotka, v EU pa za 0,7 odstotka.

Cene, merjene z indeksom, ki zajema vse nepremičnine, ki jih kupijo gospodinjstva (med drugim stanovanja, samostojne hiše, vrstne hiše), so se v zadnjem lanskem četrtletju na letni ravni najbolj zvišale na Irskem (+11,8 odstotka), Portugalskem (+10,5 odstotka) in v Sloveniji (+10 odstotkov), medtem ko so upadle v Italiji (-0,3 odstotka).

V primerjavi s tretjim lanskim četrtletjem so se stanovanjske nepremičnine najbolj podražile v Sloveniji (+3,7 odstotka), na Hrvaškem (+3,2 odstotka) in na Cipru (+2,7 odstotka), pocenile pa so se na Švedskem (-2,8 odstotka), Danskem (-1,7 odstotka), v Belgiji (-0,4 odstotka) in na Finskem (-0,3 odstotka).