c S
Trgovinski protekcionizem grozi gospodarski rasti 11.04.2018 10:50 Hongkong, 11. aprila (STA) - Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je države pozvala, naj ne posegajo po protekcionističnih ukrepih, saj ti spodkopavajo rast globalnega gospodarstva. Poudarila je, da bi morali blagovni menjavi še bolj na široko odpreti vrata, ne pa postavljati novih ovir, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lagardova je v opozorilu, ki je namenjeno predvsem ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, izpostavila, da bi morale države mednarodno trgovino spodbujati na ta način, da spremenijo domačo prakso. Poudarila je tudi, da primanjkljaje v blagovni menjavi vlade ne bi smeli pripisovati nepoštenim trgovinskim praksam.

Prav slednje največkrat izpostavlja Trump, zlasti v odnosu s Kitajsko. Trump je prejšnji mesec uvedel visoke carinske dajatve na uvoz jekla in aluminija, pri čemer je napovedal še za 50 milijard dolarjev dodatnih carin na kitajsko blago zaradi domnevnih kršitev pravic intelektualne lastnine.

Od tedaj sta Washington in Peking izmenjala več groženj o uvedbi novih carin, kar je v mednarodne kroge vneslo strahove, da bosta državi sprožili svetovno trgovinsko vojno. "Vlade se morajo vzdržati protekcionizma v vseh oblikah," je poudarila Lagardova.

Izpostavila je, da je multilateralni trgovinski sistem preoblikoval svet. "S tem smo za polovico oklestili del sveta, ki živi v ekstremni revščini," je dejala.

V govoru je po poročanju AFP Lagardova podčrtala osrednje teme, o katerih bodo v Washingtonu prihodnji teden razpravljali svetovni ministri za finance in vodje centralnih bank na spomladanskem zasedanju IMF in Svetovne banke.

"Sistem pravil in deljena odgovornost sta zdaj ogrožena," je še enkrat posvarila in takšen scenarij označila za nedopustnega. Po njenih besedah bi šlo za kolektiven politični neuspeh.

IMF bo sicer prihodnji teden izdal najnovejšo različico gospodarskih obetov in napoved globalne rasti. Januarja je IMF napovedal, da bo svetovna gospodarska rast letos in prihodnje leto 3,9-odstotna.