c S
Kitajska napoveduje dodatno odpiranje borznih trgov 11.04.2018 10:48 Šanghaj, 11. aprila (STA) - Kitajska je napovedala, da bo tujim vlagateljem omogočila večji dostop do svojih borznih trgov. Med drugim je predvideno, da bo v treh letih odpravila omejitev, ki tujcem onemogoča pridobitev večinskega deleža v finančnih družbah. Oblasti so ob tem zagotovile, da bodo drugi napovedani ukrepi v veljavo stopili v nekaj mesecih.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil guverner kitajske centralne banke Yi Gang, bodo lahko tuji vlagatelji trgovali z večjim številom delnic na kitajskih borzah prek obstoječih programov, ki borzo v Hongkongu povezujejo z borzami na celini. Kitajske oblasti si bodo po njegovih besedah prizadevale tudi za vzpostavitev podobne povezave med šanghajsko in londonsko borzo.

Tuja podjetja, ki imajo lahko po trenutni ureditvi v lasti največ 49 odstotkov delnic skupnih podjetij, ki delujejo na področju vrednostnih papirjev, skladov in terminskih pogodb, bodo lahko ta delež zvišala na 51 odstotkov. Navedene omejitve naj bi odpravili v treh letih.

Že v nekaj mesecih pa bodo po zagotovilih oblasti uveljavili že prej napovedane ukrepe, ki so del odziva Kitajske na ameriško napoved protekcionističnih ukrepov. Tako bodo med drugim kmalu odpravili omejitev pri tujem lastništvu kitajskih bank in družb za upravljanje finančnega kapitala.

Je pa Yi zanikal možnost, da bi Kitajska zaradi protekcionističnih groženj razvrednotila svojo valuto.

Kitajski predsednik Xi Jinping je v vse bolj napetem trgovinskem sporu z ZDA že v torek napovedal nadaljnje odpiranje kitajskega trga tujcem. Kitajska bo po njegovih besedah liberalizirala trg za investicije v avtomobilski industriji, zmanjšala uvozne dajatve za vozila še v tem letu in okrepila varovanje intelektualne lastnine, kar zahtevajo ZDA.