c S
Na Digitalnem dnevu o vplivu najnovejših tehnologij na prihodnost Evrope 11.04.2018 07:16 Bruselj, 10. aprila (STA) - V Bruslju je danes potekal Digitalni dan, na katerem so predstavniki držav EU, industrije, akademskega okolja in civilne družbe razpravljali o dosežkih in izzivih na digitalnem področju. Letos so se osredotočili na vprašanje, kako bodo najnovejše tehnologije vplivale na prihodnost Evrope. Strinjali so se, da so pred EU še številne priložnosti.

Evropejci po ocenah podpredsednika komisije, pristojnega za enotni digitalni trg, Andrusa Ansipa začenjajo čutiti prednosti enotnega digitalnega trga EU. Kot so navedli v Evropski komisiji, je Ansip pri tem med drugim izpostavil ukinitev stroškov mobilnega gostovanja. "Letošnji Digitalni dan predstavlja odličen trenutek, da prepoznamo naše dosežke in države EU spodbudimo, naj pospešijo reševanje še odprtih zakonodajnih vprašanj," je dodal.

Ministri so v sklopu Digitalnega dneva podpisali deklaracijo o umetni inteligenci, deklaracijo o tehnologiji veriženja podatkovnih blokov, deklaracijo o dostopu do podatkov za personalizacijo zdravstvene oskrbe, deklaracijo o sodelovanju na področju inovacij in deklaracijo o čezmejnih testnih koridorjih za omrežja pete generacije.

Tako želijo med drugim poskrbeti za krepitev evropske tehnologije in industrijske zmogljivosti v umetni inteligenci in njenem uvajanju ter EU omogočiti preboj na področju blockchain tehnologije. Z naprednim, osebno prilagojenim zdravstvom, naj bi pospešili pripravo diagnoz ter pripomogli k boljšemu zdravljenju in preprečevanju bolezni.

V sklopu spodbujanja inovacij Bruselj zaganja spletni portal za predstavitev projektov, ki so nastali iz naslova evropskih javnih podpor za inovacije. Deklaracija o sodelovanju s pomočjo platforme o inovacijah je namenjena temu, da se pobudi Evropske komisije pridružijo tudi države članice EU, in sicer predvsem na način, da s komisijo sodelujejo pri identificiranju uspešnih nacionalnih projektov s področja inovacij, ki bi bili uvrščeni na portal.

Digitalnega dneva se je udeležil tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki je, kot so sporočili z ministrstva, med drugim nastopil v panelu o umetni inteligenci. Poudaril je, da se je treba na ravni EU osredotočiti na tehnologije, kot so odprti podatki, internet stvari, povezljiva avtonomna vožnja, omrežja pete generacije in visokozmogljivo računalništvo, ter jih med seboj povezovati in podpreti z zmožnostmi, ki jih ponuja umetna inteligenca.

"Za učinkovit razvoj in delovanje teh tehnologij so pomembne vlade, ki morajo zagotavljati primerno okolje in ekosistem, v katerem vsi deležniki - vlade, podjetja, raziskovalni sektor in civilna družba - tesno sodelujejo," je poudaril Koprivnikar in kot primer odličnega sodelovanja izpostavil Digitalno koalicijo Slovenije.

Na vladi so ob tem spomnili, da ima Slovenija največ raziskovalcev na področju umetne inteligence in robotike na prebivalca na svetu. Kot so zapisali, je poleg tega Institut Jožef Stefan ena vodilnih institucij na področju umetne inteligence odprtih virov izobraževanja na svetu.

V panelu o tehnologiji veriženja podatkovnih blokov je Slovenijo zastopal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Tadej Slapnik. Slovenska podjetja se po navedbah vlade na področju uporabe blockchain tehnologije že uvrščajo med vodilne razvijalce digitalnih investicijskih platform na svetu.