c S
Evropske borze v zelenem, z rastjo tudi nafta in evro 11.04.2018 07:16 London/Frankfurt/Pariz, 10. aprila (STA) - Evropske borze so se danes obarvale zeleno. Vlagatelje po vsem svetu je pomiril kitajski predsednik Xi Jinping, ki je v luči trgovinskega spora z ZDA napovedal nadaljnje odpiranje trga tujcem. Cene nafte rastejo, zvišal se je tudi tečaj evra.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,70 odstotka na 3438,78 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 1,11 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,84 odstotka vrednosti. Nad gladino se je povzpel tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, pridobil je odstotek vrednosti.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,82 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,79 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,52-odstotno rast.

Kitajski predsednik Xi Jinping je danes v govoru na gospodarskem forumu napovedal liberalizacijo trga za investicije v avtomobilski industriji. Med drugim bo Kitajska zmanjšala uvozne dajatve za vozila še v tem letu in okrepila varovanje intelektualne lastnine, kar zahtevajo ZDA.

Kitajska je sicer danes Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) zaprosila za mediacijo v sporu z ZDA zaradi carin na uvoz jekla in aluminija.

Na stari celini je odmevala tudi vest, da v nemškem Volkswagnu, ki se še vedno sooča s posledicami škandala zaradi goljufanja na okoljskih testih dizelskih vozil, razmišljajo o menjavi vodstva. Volkswagnove delnice so današnje trgovanje sklenile s 4,5-odstotno rastjo.

Tudi v New Yorku tečaji vrednostnih papirjev rastejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno tri ure in pol pred koncem trgovanja na 1,22 odstotka višji ravni kot v ponedeljek, širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 1,62 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa 1,12 odstotka vrednosti.

Tečaj evra glede na dolar raste. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,2335 dolarja, kar je 0,11 odstotka več kot v ponedeljek. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,2361 dolarja (v ponedeljek pri 1,2304 dolarja).

Tudi cene nafte se višajo. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena maja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 65,19 dolarja, kar je 1,77 dolarja več kot v ponedeljek. Junijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se doslej podražile za 2,02 dolarja na 70,67 dolarja.