c S
Londonsko sodišče bo odločitev glede Todorića objavilo 20. aprila 11.04.2018 07:18 Zagreb, 10. aprila (STA) - Na Westiminstrskem sodišču v Londonu se je danes začela obravnava o zahtevi Hrvaške za izročitev dolgoletnega predsednika uprave koncerna Agrokor Ivice Todorića, ki je osumljen finančnih malverzacij v največji hrvaški družbi. Sodišče je po celodnevni obravnavi napovedalo, da bo odločitev objavilo 20. aprila.

Sodnica Emma Arbuthnot je danes zaslišala dve priči obrambe, ki sta govorili o povezanosti politike in gospodarstva na Hrvaškem. Todorićevi odvetniki so nasprotovali izročitvi nekoč najvplivnejšega hrvaškega poslovneža v njegovo domovino zaradi domnevnega političnega ozadja sumov, so iz Londona poročali hrvaški mediji.

Odvetniki so trdili, da obtožnica proti Todoriću ni utemeljena, ker da tožilstvo nima trdnih dokazov. Menili so, da bi lahko Todorić po izročitvi več let prestal v zaporu, preden se bi sojenje sploh začelo, in poudarili, da Todorić ne bi bil zmožen plačati varščine, ker je njegovo premoženje blokirano.

Odvetniki hrvaške države so zavrnili vse navedbe obrambe. Tudi na sodnico navedbe, da gre za politično motivirane sume, niso naredile močnega vtisa, je poročalo hrvaško uredništvo regionalne televizije N1.

Sodnica je dejala, da bo odločitev Todoriću izročila 20. aprila. V veljavi ostajajo tudi vsi varnostni ukrepi proti Todoriću, so pa njegovi soprogi vrnili potni list.

Po objavi odločitve bodo v sedmih dneh mogoče pritožbe, nato bodo možni nadaljnji postopki na angleških višjih sodiščih. Britanski strokovnjaki ocenjujejo, da bi bil lahko postopek zaključen v naslednjih treh do šestih mesecih, je še poročala N1. Tudi hrvaški minister za pravosodje Dražen Bošnjaković je danes ocenil, da bi lahko postopek proti Todoriću potekal več mesecev, a manj kot leto dni.

Todorića in 14 njegovih bivših sodelavcev v Zagrebu sumijo finančnih malverzacij, ki naj bi Agrokor pripeljale na rob propada.

Todorić je v izjavi za medije po obravnavi zavrnil očitke hrvaškega pravosodja, da naj bi odtujil denar iz Agrokorja, in zatrdil, da je "zgradil Hrvaško".

Znova je ostro napadel hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, češ da se je osebno zavzel za njegovo izročitev in je v postopku za izročitev najel "najdražjega britanskega odvetnika".

Ocenil je, da postopek izredne uprave v Agrokorju predstavlja "katastrofo" in "sramoto", ker da gre za "neznanje" in "nezaslišano uničevanje, ki je neverjetno za državo članico EU". V tem kontekstu je posebej omenil podpredsednico hrvaške vlade in ministrico za gospodarstvo Martino Dalić ter zatrdil, da ima dokaze za njene domnevne nezakonite postopke med mandatom izredne uprave v Agrokorju.

V 20-minutnem nastopu pred novinarji je prav tako v negativni luči izpostavil ameriški finančni sklad Knigthead Capital Management kot družbo, ki ima "za edini cilj vzeti čim več denarja" ne glede na to, kaj se bo potem zgodilo z družbo. Za ruski banki VSB in Sberbank, ki sta največji upnici Agrokorja, je povedal, da je "pošteno, da jim izplačajo terjatve", čeprav je ocenil, da bosta dobili dvakrat večji delež v prestrukturirani družbi, kot je delež njihovih terjatev.

Todorić tudi meni, da poravnava, kot jo je zastavila izredna uprave, ne bo uspešna. Izrednega pooblaščenca hrvaške vlade v koncernu Fabrisa Peruška je označil za nesposobnega. Prepričan je, da bo postopek v Londonu trajal "še dolgo".