c S
Rožman brez hrvaškega soglasja znova imenovan na čelo NEK 11.04.2018 07:19 Ljubljana, 10. aprila (STA) - Gen Energija je Stanislavu Rožmanu podelila še en petletni mandat na vrhu Nuklearne elektrarne Krško (NEK), poroča TV Slovenija. Ker naj bi to storila mimo volje hrvaškega družbenika, naj bi Hrvaška zdaj zagrozila z ad hoc tehnično arbitražo, kar bi lahko še dodatno obremenilo odnose med državama.

Rožmanu, ki nuklearko vodi že trideset let in je človek z najdaljšim stažem predsednika uprave katerekoli družbe v državni lasti v Sloveniji, se je z današnjim dnem iztekal mandat, Gen Energija pa ga je znova imenoval za predsednika uprave NEK za še eno petletno obdobje, so za TV Slovenija sporočili iz Gen Energije.

Hrvaški družbenik Hrvatska elektroprivreda (Hep) je sicer prejšnji torek na skupščini družbenikov NEK preprečil glasovanje o podaljšanju mandata Rožmanu, ker je želel prej zamenjati svojega dosedanjega člana uprave. Gen energija, ki upravlja slovenski delež, tedaj na to pogojevanje ni pristal.

Vendar pa Rožman s strani lastnikov še vedno ni dobil zelene luči; to so danes za TV Slovenija potrdili tudi v Hepu.

"Če na skupščini ne bo doseženo soglasje tako o enstranskem imenovanju Rožmana kot o zamenjavi hrvaškega člana uprave Hrvoja Perharića, bo hrvaški družbenik zaradi enostranskih potez direktorja Gen energije Martina Novšaka sprožil ad hoc poslovno tehnično arbitražo," so za TV Slovenija sporočili iz Hepa.

Novšak se je na to sporočilo odzval, da ko gre za varnost NEK, grožnje niso primerne. Še vedno pa zavrača imenovanje Saše Medakovića, zdajšnjega direktorja hrvaškega državnega zavoda za radiološko in nuklearno varnost, v upravo, ker da nima zadostnih kvalifikacij za tako pomembno funkcijo.