c S
EU ostaja največja donatorica uradne razvojne pomoči 10.04.2018 15:51 Bruselj, 10. aprila (STA) - EU in njene članice ostajajo največje donatorice uradne razvojne pomoči s skupnim prispevkom v višini 75,7 milijarde evrov za leto 2017. Znesek predstavlja pol odstotka bruto nacionalnega dohodka EU in je kljub rahlemu upadu v zadnjem letu precej višji od povprečja preostalih držav članic odbora za razvojno pomoč pri OECD, so sporočili iz EU.

Trenutno povprečje držav članic odbora za razvojno pomoč pri Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) namreč znaša 0,21 odstotka. Zmanjšala pa se je tudi globalna uradna razvojna pomoč, in sicer s 131 milijard evrov leta 2016 na 130 milijard evrov leta 2017. EU je k temu znesku prispevala 57 odstotkov.

Zaskrbljenost zaradi znižanja tako uradne razvojne pomoči EU kot globalne razvojne pomoči je izrazil evropski komisar za mednarodno sodelovanje in razvoj Neven Mimica. "Močno sem zaskrbljen zaradi upada uradne razvojne pomoči. Doseganje ciljev trajnostnega razvoja zahteva vztrajne in kolektivne napore. Moramo storiti več. Kot največji donator mora EU prevzeti vodstvo in odgovornost," je dejal Mimica.

EU in njene države članice imajo vodilno vlogo na globalni ravni pri financiranju razvojne pomoči. Od leta 2015, ko sta bila sprejeta akcijski program iz Adis Abebe in agenda za trajnostni razvoj do leta 2030, se je skupna pomoč EU povečala za 7,8 milijarde evrov.

V letu 2016 je uradna razvojna pomoč EU dosegla najvišjo raven. Lani se je uradna razvojna pomoč zmanjšala za 2,4 odstotka, kar pomeni 1,9 milijarde evrov.

Države članice odbora za razvojno pomoč pri OECD so se leta 1970 prvič zavezale k zvišanju uradne razvojne pomoči na 0,7 odstotka bruto nacionalnega dohodka. Svojo zavezo so države večkrat ponovno potrdile, maja 2015 tudi Evropski svet.

Lani so le štiri članice EU dosegale predvideno stopnjo uradne razvojne pomoči - Danska, Luksemburg, Švedska in Velika Britanija. Istega leta se je uradna razvojna pomoč zvišala v petih državah članicah, zmanjšala v 14, v devetih pa je ostala približno enaka.

Uradna razvojna pomoč ostaja ključni vir financiranja za veliko držav v razvoju. V EU so mnenja, da so potrebni večji napori za doseganje ciljev trajnostnega razvoja. Ti so bili soglasno sprejeti na vrhu ZN o trajnostnem razvoju 25. septembra 2015.