c S
Blockchain bo posameznikom omogočil investiranje v nepremičnine 10.04.2018 13:44 Ljubljana, 10. aprila (STA) - Blockchain tehnologija bo tudi posameznikom omogočila, da postanejo solastniki investicijskih nepremičnin po vsem svetu, na primer sončne elektrarne v Južni Afriki ali stanovanja v brazilskem Riu de Janeiru. To jim želi omogočiti slovensko podjetje Blocksquare, ki bo prihodnji teden svoje žetone ponudilo tudi v postopku ICO.

Na trgu je moč zaznati potrebo po dostopu do investicijskih nepremičnin. Ta dostop doslej množicam ni bil omogočen, tehnologija pa daje možnost njegovega odpiranja, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal izvršni direktor in soustanovitelj podjetja Blocksquare Denis Petrovčič. Rešitev podjetja Blocksquare bo omogočila, da bo lahko vsak uporabnik spleta kupoval in trgoval z deleži v naložbenih nepremičninah in tudi prejel delež prihodkov, ki jih takšna nepremičnina ustvari.

Vizija podjetja Blocksquare je vlaganje v naložbene nepremičnine napraviti tako enostavno, kot je trgovanje na spletu. "Opredelili smo protokol, pravila in vmesnike, prek katerih bo lahko kdor koli na svetu kupil delež nepremičnine prek naših certificiranih partnerjev," je pojasnil tehnični direktor in soustanovitelj podjetja Blocksquare ter operativni direktor podjetja Medius, ki je tehnični partner v projektu, Viktor Brajak.

Globalni trg naložbenih nepremičnin je vreden okoli 50 milijard dolarjev, so opozorili govorci. "Trg naložbenih nepremičnin je globalno ogromen, posli pa se večinoma dogajajo lokalno," je spomnil Petrovčič. Medtem ko je na primer nepremičninska agencija iz Ljubljane sedaj v neposrednih stikih iskala posamične kupce večinoma iz lokalnega okolja, bo z njihovo rešitvijo lahko našla kupce z vsega sveta. Ti bodo lahko z deleži med seboj tudi trgovali, ne da bi se poznali, saj bo za varnost in zanesljivost poslov skrbela tehnologija, ki temelji na veriženju podatkovnih blokov.

Prvo naložbeno nepremičnino, Študentsko hišo na Vrhovcih v Ljubljani, namerava Blocksquare vlagateljem ponuditi do konca junija. Tudi sicer so v stikih z nepremičninskimi agencijami doslej po besedah Petrovčiča zaznali veliko zanimanja, o konkretnem številu nepremičnin, ki bi jih lahko v prihodnjih mesecih vključili v svoj sistem, pa ne želijo ugibati. "Veliko bo odvisno od interesa trga," priznava izvršni direktor podjetja.

Med posamezniki - vlagatelji pa na drugi strani ne ciljajo le na tiste, ki imajo morda na računu med 1000 in 10.000 evri in iščejo možnosti novih donosnih naložb. Njihova rešitev bi bila namreč lahko zanimiva tudi za nekoga, ki ima pol milijona evrov, a želi svoje imetje razpršiti, je pojasnil Petrovčič.

Do nedavnega glavni koordinator iniciative Blockchain Think Tank Slovenija ter direktor podjetja Lemur Legal Peter Merc je pametne pogodbe in t. i. tokenizacijo premoženja označil za najpomembnejši dodani vrednosti tehnologije blockchain (veriženja blokov). "Blocksquare povezuje ti dve dodatni vrednosti," je dejal.

Blocksquare bo sicer prihodnji teden, 18. aprila, izvedel prvo javno ponudbo istoimenskih žetonov (kratica BST) serije A, ki temeljijo na platformi Ethereum. Na voljo bo 10 milijonov žetonov po 50 dolarskih centov, torej naj bi skupno zbrali pet milijonov dolarjev. Ta sredstva bodo namenjena ustvarjanju trga v Sloveniji, povezovanju z nepremičninskimi agencijami ter globalnimi menjalnicami žetonov, so povedali ustanovitelji družbe. V prihodnje načrtujejo še več serij množične prodaje žetonov, naslednjo predvidoma v letu 2019.

Podjetje Blocksquare s sedežem v Ljubljani sicer ob slovenskem trgu pilotni projekt razvija še v Luksemburgu prek tamkajšnjega pospeševalnika Technoport, njihov tretji projekt, ki je že v začetni fazi, pa nastaja v švicarskem kantonu Zug.