c S
Na zboru delavcev Premogovnika Velenje o aktualnem dogajanju 10.04.2018 13:43 Velenje, 10. aprila (STA) - V obratu proizvodnja in rudarskem delu Premogovnika Velenje je danes potekal prvi zbor delavcev, na katerem so se zaposleni seznanili z aktualnim dogajanjem in poslovanjem družbe, ki ga je predstavilo poslovodstvo premogovnika. Kot je za STA povedal predsednik sveta delavcev Premogovnika Velenje Danilo Rednjak, se je zbora udeležil 101 delavec.

Kot je dodal Rednjak, jim je poslovodstvo na zboru pojasnilo aktualne zadeve v pogajanjih s stavkovnim odborom Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES), ki je za 17. april napovedal dveurno opozorilno stavko v delu Premogovnika Velenje in v delu družbe HTZ.

Na zborih delavcev, ki bodo potekali do petka, se zaposleni sicer ne bodo opredeljevali do napovedane stavke, saj to ni namen zborov. Tudi svet delavcev nima pristojnosti, da se opredeljuje glede napovedane stavke, je pojasnil Rednjak.

Stavkovni odbor SDRES je odločitev o opozorilni stavki sprejel po pogovoru z zaposlenimi. Ocenjuje, da doslej s socialnim dialogom niso dosegli želenega in da jih delodajalec namenoma ne upošteva. V SDRES pričakujejo, da se bo stavke udeležilo najmanj 600 od skupaj okoli 1200 zaposlenih v Premogovniku Velenje in 800 zaposlenih v HTZ.

Generalni direktor Premogovnika Velenje Ludvik Golob je v ponedeljek dejal, da so se o vseh zahtevah, ki jih je SDRES naslovil na Premogovnik Velenje, s SDRES pogajali na več skupnih sestankih.

"Pripravili smo jim tudi konkretne predloge, do katerih pa se vse do danes še niso opredelili, ampak so medijem raje posredovali informacijo o opozorilni stavki, ki je ne podpira niti večinski sindikat SPESS, zato to razumemo kot ponovno netenje nemira med zaposlenimi in v javnosti," so v ponedeljek sporočili iz Premogovnika Velenje.

V Sindikatu pridobivanja energetskih surovin Slovenije (SPESS), ki povezuje okoli 70 odstotkov zaposlenih v skupini Premogovnik Velenje, napovedane opozorilne stavke ne podpirajo.

Kot so v sindikatu SPESS zapisali na svoji spletni strani, so doslej v pogajanjih z vodstvoma družb Premogovnik Velenje in HTZ od osmih uspešno zaključili dogovarjanje o petih zahtevah, med drugim o nagradi za delovno uspešnost v letu 2017.

Odprt je med drugim še dogovor o ureditvi vprašanja efektivnega delovnega časa ter o letošnjem regresu, o čemer se namerava SPESS pogajati še naprej. Glede efektivnega delovnega časa SPESS navaja, da je bil narejen napredek in da je "realno pričakovati, da bo še v tem mesecu uprava podala sprejemljiv predlog o novem delovnem času, ki bo v efektivni delovni čas vključeval tudi pripravo na delo". Končni rok za dogovor o višini in datumu izplačila regresa pa je 30. junij.