c S
Slovenija ostaja privlačna za nemške vlagatelje 10.04.2018 13:40 Ljubljana, 10. aprila (STA) - Slovenija je po privlačnosti za investicije podjetij z nemškim kapitalom na prvem mestu med državami Srednje in Vzhodne Evrope. Nemška podjetja razmere letos ocenjujejo še bolje kot leto prej, a med drugim opozarjajo na omejujočo delovnopravno zakonodajo in visoke obdavčitve, kaže redna letna raziskava Slovensko-nemške gospodarske zbornice.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedala predsednica zbornice Gertrud Rantzen, gospodarske razmere v Sloveniji kot dobre letos ocenjuje 66 odstotkov od 1698 v raziskavi sodelujočih podjetij, kar je 13 odstotnih točk več kot lani. Nekoliko bolj optimistični so tudi glede ocen razvoja gospodarskih razmer, ki sta ga kot slabšega kot leto prej letos ocenila dva odstotka vprašanih, lani pa štirje odstotki.

Trenutni poslovni položaj podjetij je kot dober letos ocenilo 72 odstotkov vprašanih (lani 82 odstotkov), kot zadovoljiv pa 26 odstotkov (lani 18). Za odstotno točko pa je v primerjavi z lanskim letom spodbudnejši pričakovani poslovni položaj podjetij, ki ga je kot boljšega ocenilo 59 odstotkov podjetij.

Občutno višja je napoved izvoza. Njegovo rast letos pričakuje 64 odstotkov vprašanih, kar je 21 odstotnih točk več kot lani. "Res pa je, da je bila raziskava opravljena pred ameriško napovedjo višjih trgovinskih dajatev," je opozorila Rantznova.

O rasti števila zaposlenih je poročalo 45 odstotkov anketiranih podjetij (lani 39 odstotkov), o boljših obetih glede investicij pa 41 odstotkov (lani 35 odstotkov).

Posebno pozornost so v raziskavi letos namenili primerjavi z letom 2015, da bi lahko ocenili uspešnost trenutne vlade. Dobro oceno stanja gospodarstva je tako letos podalo za 64 odstotnih točk več podjetij kot leta 2015, razmere v panogah pa je kot dobre ocenilo za 53 odstotnih točk več podjetij. Boljši so tudi zaposlitveni obeti, saj je o rasti števila zaposlenih leta 2015 poročalo za 13 odstotnih točk manj podjetij.

Slovensko poslovno okolje je sicer na prvem mestu po pogojih za raziskave in razvoj, visoko pa se med drugim uvršča tudi po zanesljivosti in kakovosti lokalnih dobaviteljev, infrastrukturi ter kakovosti akademskega izobraževanja.

Med šibkostmi slovenskega poslovnega okolja je Rantznova izpostavila visoke stroške dela, premalo fleksibilno delovno zakonodajo, davčne ovire in sistem poklicnega usposabljanja. Kot je opozorila, bi prav pomanjkanje ustrezno usposobljene delovne sile lahko najbolj ogrozilo prihodnji razvoj slovenskega gospodarstva.

Na vse večje pomanjkanje kadrov je opozorila tudi podpredsednica zbornice in direktorica družbe Schenker Valerija Špacapan Friš. Prepričana je, da bi morala Slovenija tudi olajšati in pospešiti postopke za pridobivanje gradbenih dovoljenj ter zgraditi dodatno infrastrukturo, pri čemer je posebej izpostavila projekt drugi tir.

Kot je poudarila, Slovenija med nemškimi vlagatelji sicer uživa precej visok ugled, za kar so med drugim zaslužni kakovostni in zanesljivi dobavitelji, Luka Koper kot pomorsko središče za celotno jugovzhodno Evropo ter izobražena delovna sila.