c S
Župani še niso dočakali prometne študije za traso hitre ceste Ptuj-Ormož 10.04.2018 13:39 Markovci, 10. aprila (STA) - Župani občin ob trasi bodoče hitre ceste Ptuj-Ormož na današnjem rednem sestanku s predstavniki države v Markovcih še niso dočakali obljubljene predstavitve prometne in ekonomske študija projekta, ki je pomembna zlasti glede poteka drugega dela trase od Markovcev proti Ptuju. Ker je študija še v dopolnjevanju, bo predstavljena do konca meseca.

Kot je na sestanku pojasnil vodja sektorja za ceste na infrastrukturnem ministrstvu Zvonko Zavasnik, so se na ministrstvu s študijo interno že seznanili, a so potrebne še nekatere dopolnitve, zato jo bodo županom predstavili pred prvomajskimi prazniki. Ker bi na sestanku takrat želel biti tudi minister ali državni sekretar, bodo takrat za hitrejšo izvedbo sestanka predstavnike lokalnih skupnosti povabili v Ljubljano.

Medtem se nadaljujejo postopki za prvo fazo gradnje med Ormožem in Markovci, kjer je trasa že zakoličena. Konec marca se je iztekel rok za oddajo ponudb na javni razpis za izbiro izvajalca, na katerega so prispele tri ponudbe. Po Zavasnikovem mnenju ni razlogov za spremembo časovnice, ki že nekaj časa predvideva podpis pogodbe in začetek del na viaduktu Sejanca sredi letošnjega maja.

Predstavniki ministrstva so sicer že nekajkrat napovedali, da se bodo še pred tem prva dela začela s premestitvijo dela daljnovoda, kar naj bi se zgodilo takoj po koncu zime, a je ormoški župan Alojz Sok danes dejal, da za zdaj na terenu še ni videti nikogar. Zavasnik je zagotovil, da je pogodba že podpisana, ni pa imel točnih informacij, ali so se dela že začela.

Ob tem pa je župane danes spomnil še na že pred časom izraženo željo ministrstva, da bi z občinami podpisali sporazum o zagotovitvi začasne trase drugega dela hitre ceste s priključkom na avtocestni križ preko ptujskega Puhovega mostu. Ti sicer niso imeli nič proti takšnemu dogovoru, vendar bi želeli imeti zagotovila, da bo šlo res za začasno rešitev, in da bi hkrati določili obdobje začasne rešitve.

Predvsem na Ptuju se namreč po besedah podžupana Gorazda Oreščka bojijo, da bi usmeritev celotnega prometa z ormoškega konca preko Puhovega mostu še poslabšala prometne razmere v mestu. To je tudi razlog, da v najstarejšem slovenskem mestu nasprotujejo kakršnikoli različici trase hitre ceste po severni strani Ptujskega jezera, kjer imajo že razdelane svoje ambiciozne turistične načrte.

Severni trasi nasprotujejo tudi ostale občine, župan Markovcev Milan Gabrovec pa je danes izrazil optimizem, da se mnenja vseh v postopkih umeščanja trase kljub dosedanjim nasprotovanjem okoljskega ministrstva vseeno zbližujejo in da bo vendarle prevladal razum, ki bo na koncu omogočil umestitev trase južno od jezera. Slednja je deloma sicer v zaščitenem območju Nature.