c S
Industrijska proizvodnja v prvih dveh mesecih višja za skoraj 10 odstotkov 10.04.2018 11:13 Ljubljana, 10. aprila (STA) - Vrednost industrijske proizvodnje se je v prvih dveh mesecih leta v medletni primerjavi zvišala za 9,5 odstotka. Samo februarja je bila industrijska aktivnost za 0,2 odstotka nižja kot januarja in za 7,2 odstotka višja kot februarja lani, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada.

Februarja se je industrijska aktivnost v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro na mesečni ravni zvišala za 2,2 odstotka, v rudarstvu in v predelovalnih dejavnostih pa znižala za 12,3 oz. 0,4 odstotka.

Glede na povprečje leta 2015 je bila vrednost industrijske proizvodnje februarja višja za 21,4 odstotka. Med proizvodi glede na tehnološko zahtevnost se je v tem primerjalnem obdobju najizraziteje povečala vrednost proizvodnje srednje nizko tehnološko zahtevnih proizvodov, ki je narasla za 28,3 odstotka.

Prihodek od prodaje v industriji je bil februarja na mesečni ravni nižji za 2,3 odstotka, na letni ravni pa višji za osem odstotkov. Z vidika namenskih skupin so se na mesečni ravni znižali tako prihodki v proizvodnji proizvodov za vmesno porabo kot v proizvodnji proizvodov za investicije in za široko porabo. Na letni ravni pa so najbolj narasli prihodki v proizvodnji proizvodov za investicije, in sicer za 20,5 odstotka.

Vrednost zalog dokončane in nedokončane proizvodnje se je februarja na mesečni ravni zvišala za 0,8 odstotka; v predelovalnih dejavnostih se je zvišala za 0,9 odstotka, v rudarstvu pa se je znižala za 43,3 odstotka. Na letni ravni se je vrednost zalog zvišala za 7,7 odstotka, glede na povprečje leta 2015 pa za 18,7 odstotka.