c S
Kitajski predsednik napovedal nadaljnje odpiranje trga tujcem 10.04.2018 09:00 Peking, 10. aprila (STA) - Kitajski predsednik Xi Jinping je v vse bolj napetem trgovinskem sporu z ZDA danes napovedal nadaljnje odpiranje kitajskega trga tujcem. Kitajska bo po njegovih besedah liberalizirala trg za investicije v avtomobilski industriji, zmanjšala uvozne dajatve za vozila še v tem letu in okrepila varovanje intelektualne lastnine, kar zahtevajo ZDA.

Kitajski predsednik je na azijskem gospodarskem forumu na otoku Hainan napovedal novo "fazo odpiranja", poročajo tuje tiskovne agencije. Peking bo njegovih besedah ne želi povečevati zunanjetrgovinskega presežka in želi okrepiti uvoz v državo.

"Gospodarska globalizacija je zame nepovraten trend," je poudaril. Kitajska bo svoja vrata v prihodnje le še bolj odpirala tujcem in njihovim investicijam.

To je poudaril le dva dneva po tistem, ko je ameriški predsednik Donald Trump nakazal, da vidi konec trgovinskega spora med največjima svetovnima gospodarstvoma, ki je posledica uvajanja novih uvoznih dajatev z obeh strani.

Na družbenem omrežju Twitter je zapisal, da bo s kitajskim predsednikom "vedno prijatelj". Izrazil je tudi prepričanje, da bo Kitajska umaknila vse ovire, ki preprečujejo prosto trgovinsko menjavo.

V ponedeljek pa je ameriškega predsednika razjezila kitajska napoved novih uvoznih dajatev na avtomobile, kitajsko zunanje ministrstvo pa je opozorilo, da se je z ZDA nemogoče pogajati pod obstoječimi pogoji.