c S
Sedemdnevna stavka Air France stala 170 milijonov evrov 10.04.2018 08:56 Pariz, 10. aprila (STA) - Sedemdnevna stavka, ki je potekala v februarju, je francosko letalsko družbo Air France stala 170 milijonov evrov. Stavka v francoskem letalskem prevozniku se sicer nadaljuje tudi danes in v sredo, saj zaposleni od vodstva terjajo za šest odstotkov višje plače. Danes bodo zaradi stavke odpovedali enega od štirih napovedanih letov.

Spor med zaposlenimi, ki terjajo za šest odstotkov višje plače, in vodstvom, ki pristaja na enoodstotno zvišanje, traja že od februarja, stavka pa je napovedana tudi za prihodnji teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sindikati zahtevajo, da letalska družba z zaposlenimi deli dobre poslovne rezultate lanskega leta, menedžment pa vztraja, da ne more zvišati plač, ne da bi ogrozil prihodnjo rast v izredno konkurenčnem letalskem sektorju.

Skupina Air France-KLM je v 17,6-odstotni rasti francoske države. Drugo največjo letalsko družbo v Evropi zadnja leta redno težijo stavke in delovni spori v zvezi z delovanjem v Franciji. Leta 2015 je prišlo tudi do incidenta, v katerem so delavci dvema vodilnima raztrgali oblačila ob protestu zaradi napovedi, da bo ukinjenih skoraj 3000 delovnih mest.