c S
Ruskima bankama največja lastniška deleža v Agrokorju 10.04.2018 07:29 Zagreb, 09. aprila (STA) - Ruski banki VTB in Sberbank bosta imeli po trenutnem predlogu poravnave z upniki skupno od 30- do 46-odstotni lastniški delež v finančno prestrukturiranem koncernu Agrokor, so izjavili udeleženci današnjega srečanja hrvaške koalicije, na katerem je Agrokorjeva izredna uprava predstavila načrt predloga poravnave.

Sodelujoči so izrazili upanje, da bo dogovor z upniki koncerna na koncu tudi potrjen s podpisom pogodbe.

Predsednik Narodne stranke-reformistov (NS-R) Radimir Čaćić je po srečanju na sedežu hrvaške vlade novinarjem povedal, da predlagana višina lastniških deležev, namenjenih upnikom koncerna, ni presenetljiva. Izpostavil je, da so dobavitelji Agrokorja načeloma soglašali s predlogom, a poravnava še ni do konca sklenjena. Čaćić vseeno pričakuje, da bo končni dogovor kmalu tudi podpisan. Izredna uprava ima za sklenitev celotnega postopka čas do 10. julija.

Predsednik Hrvaške narodne stranke - liberalni demokrati (HNS) Ivan Vrdoljak je potrdil, da bodo dolgovi koncerna prestrukturirani v višini med milijardo in 1,5 milijarde kun (med okoli 135 in 200 milijoni evrov). Izrazil je upanje, da bodo koncern, pa tudi vsa njegova podjetja in dobavitelji, obdržali proizvodnjo in delovna mesta.

Hrvaški mediji so konec prejšnjega tedna ugibali, da bo največja upnica koncerna, ruska Sberbank, ki od Agrokorja terja približno 1,1 milijarde evrov, dobila približno 30-odstotni delež, VTB banka pa 14 odstotkov. Kot so dodali, bodo imeli lastniki obveznic koncerna medtem po prestrukturiranju med 23 in 25 odstotkov delnic največje hrvaške gospodarske družbe. Od tega bi približno polovica odpadla na ameriški Knighthead Capital Management. Bankam, ki poslujejo na Hrvaškem, naj bi pripadel desetodstotni delež, dobaviteljem pa osemodstotni.

Hrvaški premier Andrej Plenković in izredni pooblaščenec hrvaške vlade za koncern Fabris Peruško naj bi v torek skupaj predstavila predlog načrta poravnave, s katerim so danes seznanili predstavnike vladnih koalicijskih strank.

Čačić je danes še povedal, da nekdanji lastniki Agrokorja na čelu z Ivico Todorićem ne bodo uspeli obdržati svojih deležev, ker so dolgovi koncerna občutno višji od vrednosti premoženja družbe.

Londonsko sodišče bo sicer predvidoma v torek odločalo o zahtevi Hrvaške za izročitev dolgoletnega predsednika uprave Agrokorja Todorića, ki naj bi bil odgovoren za finančne malverzacije v koncernu.