c S
Evropske borze z rastjo, močno navzgor tudi nafta in evro 10.04.2018 07:29 London/Frankfurt/Pariz, 09. aprila (STA) - Nakazovanje možnega dogovora med ZDA in Kitajsko, ki sta se znašli na robu trgovinske vojne, je dvignilo svetovne borze, pa tudi cene nafte. Izjema je Rusija, ki so jo prizadele nove ameriške sankcije. Močno se je zvišal tudi tečaj evra.

Strokovnjaki se strinjajo, da trgovinske vojne tokrat ne bo, je za francosko tiskovno agencijo AFP ocenil Jasper Lawler iz finančne družbe London Capital Group.

Ameriški predsednik Donald Trump je prek Twitterja namignil na omilitev trgovinskega spora s Kitajsko. Kitajski predsednik Xi Jinping in Trump bosta po prepričanju slednjega "vedno prijatelja, ne glede na razplet najinega trgovinskega spora". Ob tem je Trump med drugim napovedal dogovor s Kitajsko glede intelektualne lastnine.

Medtem pa so ZDA v petek naznanile nove obsežne sankcije proti Rusiji, ki vključujejo več deset posameznikov in podjetij. Med njimi je sedem oligarhov, ki naj bi bili blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Indeks RTS je na borzi v Moskvi danes padel za 11,36 odstotka, MOEX je izgubil 8,34 odstotka.

Med drugim je sankcije, ki so ga prizadele, močno občutil ruski proizvajalec aluminija Rusal. Na hongkonški borzi, kjer kotira del njegovih delnic, so se danes te pocenile za 50 odstotkov. V Moskvi je bil padec skoraj 25-odstoten.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,20 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,17 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,10 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,15 odstotka.

V Zürichu se je indeks SMI dvignil za 0,18 odstotka, v Milanu pa je FTSE MIB zabeležil 0,54-odstotno rast. Močno pa se je znižal indeks ATX na Dunaju, ki je izgubil 2,41 odstotka.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,51 odstotka višji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 1,44 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 2,23-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je ob močni rasti povzpel nad mejo 1,23 dolarja. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,2329 dolarja, kar je pol centa nad jutranjo vrednostjo. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,2304 dolarja (v petek pri 1,2234 dolarja).

Močno se je znižala vrednost turške lire, ki je v primerjavi z evrom dosegla rekordno nizko raven. Za en evro je bilo treba prvič odšteti več kot pet lir. Upadel je tudi ruski rubelj, in sicer v primerjavi z evrom za več kot 3,5 odstotka na najnižjo raven od avgusta 2016.

Cene nafte, ki so bile v zadnjih dneh pod pritiskom zaradi ameriško-kitajskega trgovinskega spora, so si občutno opomogle. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena maja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 63,27 dolarja, kar je 1,21 dolarja več kot v petek. V Londonu so se junijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent medtem podražile za 1,30 dolarja na 68,41 dolarja za sod.