c S
Kriminalna združba s kriptovalutami in kreditnimi karticami oprala osem milijonov evrov 09.04.2018 16:08 Madrid, 09. aprila (STA) - Kriminalna združba je z uporabo kriptovalut in kreditnih kartic oprala za osem milijonov evrov denarja, ki so ga druge združbe zaslužile s preprodajo drog, so danes sporočili z Europola. V okviru operacije, pri kateri so poleg Europola sodelovale še španske, finske in ameriške oblasti, so aretirali 11 ljudi.

V okviru operacije Tulipan Blanca oziroma Beli tulipan so ugotovili, da je kriminalna združba v Španiji prala denar za združbe preprodajalcev drog. Člani te kriminalne združbe so pobrali osem milijonov evrov gotovine, pridobljene s preprodajo drog, in jo razpršili na 174 bančnih računov. Nato so pridobili kreditne kartice, povezane z bančnimi računi. Nekateri izmed njih so odpotovali v Kolumbijo in tam dvignili denar.

Ko so ugotovili, da jim oblasti zaradi tega lažje sledijo, so začeli uporabljati kriptovalute, predvsem bitcoin. Španska policija je v sodelovanju s finskimi oblastmi ugotovila, da so za menjavo v bitcoine uporabljali lokalno menjalnico na Finskem. Bitcoine so nato zamenjali v kolumbijske pesose in jih še isti dan nakazali na račune v Kolumbiji.

Preiskali so 137 posameznikov, aretirali pa so jih 11. Zasegli so tudi več računalnikov in druge opreme, uporabljene za kriminalne dejavnosti, kot so naprave za štetje denarja, so še sporočili z Europola.