c S
Novartis v prevzem ameriškega Avexisa 09.04.2018 11:00 Zürich, 09. aprila (STA) - Švicarski farmacevtski velikan je napovedal nakup ameriške družbe Avexis, ki se ukvarja z gensko terapijo. Za nakup, ki sta ga že odobrili upravi obeh podjetij, bo Novartis odštel 8,7 milijarde dolarjev (7,1 milijarde evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Družba Avexis s sedežem v Illinoisu sodeluje v kliničnih študijah spinalne mišične atrofije. Gre za redko nevrodegenerativno bolezen, ki jo povzroča okvara enega gena. Kot je ob napovedanem nakupu poudaril izvršni direktor Novartisa Vas Narasimhan, prevzem ponuja izjemno priložnost za nov pristop k zdravljenju te bolezni.

Do napovedi prihaja manj kot dva tedna po tem, ko je Novartis sporočil, da bo za 13 milijard dolarjev prodal svoj delež v britanskem podjetju Glaxosmithkline. V farmacevtskem velikanu so namreč prepričani, da jim bo prodaja 36,5-odstotnega deleža omogočila nadaljnjo osredotočenost na razvoj osnovnega posla.

Novartis je sicer januarja sporočil, da je dobra lanska prodaja njihovih najbolj znanih zdravil pripeljala do močnih poslovnih rezultatov. Čisti dobiček se je povzpel za 15 odstotkov na 7,7 milijarde dolarjev, prihodki pa so zrasli a en odstotek na 49,1 milijarde dolarjev.