c S
Največji izvozniki v 2017 Revoz, Krka in Lek 09.04.2018 11:00 Ljubljana, 09. aprila (STA) - Na prvo mesto med slovenskimi izvoznimi podjetji se je lani uvrstil Revoz, ki je na tuje trge poslal za več kot 1,575 milijarde evrov avtomobilov, kaže Delova lestvica največjih izvoznikov. S tem je po štirih letih s prvega mesta izrinil Krko, ki je zasedla drugo mesto, na tretje in četrto pa sta se uvrstila Lek in Gorenje.

Četverica podjetij, ki zaseda vrh seznama, edina na tuje trge proda za več kot milijardo evrov svojih izdelkov. Revoz se je z največjo rastjo prodaje na tujih trgih med vsemi 132 podjetji na lestvici - dosegla je 47 odstotkov - na vrh zavihtel s tretjega mesta.

Revoz je vrh Delove lestvice največjih izvoznikov sicer zasedal od začetka oblikovanja lestvice leta 1993 do leta 2010, ko je izvozil za skoraj 1,3 milijarde evrov izdelkov.

Krka je prodajo na tujih trgih lani povečala za osem odstotkov oz. 89 milijonov evrov, Lek za sedem odstotkov oz. 70 milijonov evrov, skupina Gorenje pa za dva odstotka oz. 22 milijonov evrov. Četverica je s skupno skoraj petimi milijardami evrov prodaje v tujini k skupnemu izvozu slovenskih podjetij prispevala slabih 18 odstotkov.

Podjetja so v povprečju lani poročala o 11-odstotni rasti, o najmanj 40-odstotni poleg Revoza še devet podjetij, od katerih sta največja Odelo in Iskraemeco s 179 oz. 105 milijoni evrov ustvarjenih prihodkov v tujini. Dvomestno rast je lani zabeležilo 62 od 132 podjetij z lestvice.

Slabše kot predlani je na tujih trgih lani poslovalo 14 podjetij. V napovedih za letos so izvozniki po oceni Dela zelo optimistični, saj jih 53 napoveduje najmanj desetodstotno povečanje prodaje v tujini. Revoz si obeta 14-odstotno rast, po kateri bi prodaja dosegla 1,8 milijarde evrov.

Izvozniki z lestvice tri četrtine izdelkov prodajo v EU, dobro polovico preostanka na trge po svetu, desetino pa v evropske države, ki niso članice EU. Za 53 podjetij je najpomembnejši nemški trg, ki so mu v povprečju izpostavljeni 36-odstotno.

Druga najpogostejša glavna država za izvoz je Italija, sledita Avstrija in Hrvaška. Iz EU odhajajoča Velika Britanija je glavni trg za Elan Invento, Sibo G, Ineo in Skazo. Za Fotono je najpomembnejša Kitajska, za Pipistrel Indija, Duol Kazahstan, Litostroj Power Filipini, skupino Eti Poljska, za Izoteh in Goričane pa Turčija.

Na največ trgov izvaža Krka (120), sledijo Količevo Karton (97) ter skupina Gorenje, skupina Iskra in IMP pumps (90).

Največjih 132 izvoznikov je konec lanskega leta zaposlovalo skupno 85.116 delavcev, kar je dobra desetina vseh zaposlenih v Sloveniji.

Delo je lestvico sestavilo na podlagi ankete, za katero je vprašalnik poslalo 350 podjetjem. Upoštevali so podjetja, ki so lani s prodajo na tujih trgih ustvarila najmanj 1,3 milijona evrov. Prejeli so odgovore 132 podjetij, 38 jih je zavrnilo sodelovanje, 12 jih je odgovorilo, da niso dosegli zahtevane meje za uvrstitev na lestvico, preostali pa se na prošnjo časnika niso odzvali.