c S
Po več kot dveh letih znova predobravnavni narok v zadevi Tušmobil 09.04.2018 10:41 Ljubljana, 09. aprila (STA) - Sojenje v zadevi Tušmobil, ki se je s predobravnavnimi naroki na ljubljanskem okrožnem sodišču začelo decembra 2015, nato pa zastalo, se bo ta teden spet začelo. Med obtoženimi je tudi nekdanji lastnik Tušmobila Mirko Tuš, ki mu tožilstvo očita dajanje podkupnine nekdanjemu direktorju agencije za pošto in telekomunikacije (Apek) Tomažu Simoniču.

Tožilstvo nekdanjemu lastniku Tušmobila in njegovi (zdaj že nekdanji) družbi očita dajanje podkupnine Simoniču, tega pa bremeni obtožba o zlorabi uradnega položaja in jemanja podkupnine, saj naj bi bil Tušmobilu pred leti brezplačno podelil frekvence v zameno za stanovanje. Poleg Tuša in Simoniča sta obtožena tudi nekdanji komercialni direktor v Tušu Gorazd Lukman in Miha Vodopivec, ki naj bi sodeloval pri prikrivanju spornega dejanja. Predobravnavni narok je na sodišču sklican za četrtek.

Podelitev frekvenc Tušmobilu je v javnosti odmevala februarja 2011, ko so preiskovalci izvedli več hišnih preiskav, med drugim tudi na sedežu Apeka v Ljubljani in v prostorih Tušmobila. Ljubljanski kriminalisti so predkazenski postopek vodili od marca 2010 do oktobra 2011, sodna preiskava pa je bila uvedena junija 2013. Po končani preiskavi je tožilstvo marca 2015 vložilo obtožbo, zoper katero so bili vloženi ugovori, ki pa jih je zunajrazpravni senat zavrnil.

V Tušmobilu so v času preiskav poudarjali, da zanjo ni nobenega razloga, saj so frekvence pridobili na podlagi zakonitega postopka, ki se je začel s pozivom v uradnem listu, na katerega so se imeli možnost prijaviti vsi zainteresirani. Menili so še, da je po drugi strani decembra leta 2006 Mobitel brezplačno prejel UMTS frekvence mimo vseh predpisanih zakonitih postopkov in brez razpisa.

V okviru sojenja so bili sicer izvedeni trije predorbavnavni naroki, na katerih pa se obtoženi niso izrekali o krivdi. Zastalo je, ko je obramba zahtevala izločitev dokazov o telefonskih komunikacijah med nekdanjim direktorjem državne agencije za pošto in telekomunikacije in soobtoženimi. Prepričani so, da so bili dokazi pridobljeni nezakonito.

To pa ni edini postopek, ki teče proti Tušu. Kot je poročal spletni portal Siol.net, je celjsko okrožno tožilstvo, ki proti njemu vodi več (pred)kazenskih postopkov, od celjskega sodišča zahtevalo in tudi doseglo začasno prepoved prodaje ali obremenitve njegovih nepremičnin. Očitajo mu, da si je zagotovil najmanj 1,25 milijona evrov neupravičene premoženjske koristi.

Pojasnili so, da proti Mirku Tušu vodijo preiskavo zaradi suma storitve kaznivih dejanj pri prenašanju blagovne znamke Engrotuš ven iz dosega rok upnikov. Tušev stoodstotni lastniški delež v krovnem podjetju Tuš Holding, prek katerega je obvladoval trgovsko-zabaviščni imperij, je sicer že od leta 2011 zastavljen pri bankah in drugih upnikih.