c S
Pogoji za zagon takojšnjih plačil vzpostavljeni jeseni 09.04.2018 07:22 Ljubljana, 07. aprila (STA) - Nacionalni svet za plačila Banke Slovenije, ki skrbi za dialog med ključnimi deležniki na trgu plačilnih storitev, je napovedal, da bo infrastruktura za poravnavo in kliring takojšnjih plačil v Sloveniji začela delovati predvidoma jeseni. S tem bodo imeli različni ponudniki možnost uporabnikom ponuditi rešitve takojšnjih plačil.

Takojšnja plačila bodo zanimiva za vse slovenske uporabnike, saj imajo zaradi hitrosti njihove odobritve, to je največ 10 sekund, na računih prejemnikov velik potencial za uporabo tako za plačevanje med fizičnimi osebami in podjetji kot na prodajnih mestih v segmentu plačil med fizičnimi osebami in podjetji, so izpostavili v nacionalnem svetu za plačila.

Trenutno moramo pri izvršitvi plačila vračunati čas, ki je potreben, da denar prispe do prejemnika. To je neugodno, kadar mora biti plačilo izvedeno hitro, na primer, ko zamujamo s plačilom ali ko na svojem računu nujno potrebujemo denar. Če plačilo izvedemo med vikendom, bo denar šel na pot do prejemnika šele v ponedeljek.

S takojšnjimi plačili bomo lahko izvrševali in prejemali kreditna plačila v evrih v roku nekaj sekund, kadarkoli. In sicer tudi prek pametnega telefona, računa pri banki ali drugem ponudniku plačilnih storitev, pojasnjuje Evropska centralna banka za svoji spletni strani.

S takojšnjimi plačili se bo izboljšalo e-poslovanje, podjetja in institucije pa bodo lahko racionalizirali in digitalizirali svoje poslovanje, na primer pri postopkih elektronskega izdajanja in prejemanja računov ter računovodstva.

V nekaterih primerih so lahko takojšnja elektronska plačila alternativa gotovini, ta pa bodo vplivala tudi na plačevanje s karticami. Podatki iz držav, ki so že uvedle takojšnja plačila, kažejo, da se njihova uporaba hitro širi.

Nacionalni svet za plačila se je seznanil tudi z migracijo na nov plačilni nalog UPN s kodo QR, ki se je sklenila 3. aprila. Z uvedbo dvodimenzionalne črtne kode (QR) se omogoča prenos vseh podatkov, zapisanih na univerzalnem plačilnem nalogu (obrazec UPN), tako da ta omogoča sodobnejši način plačevanja, izhaja iz objave na spletni strani Banke Slovenije.