c S
Uber v Grčiji krči poslovanje 09.04.2018 07:15 Atene, 08. aprila (STA) - Ameriški Uber se je odločil skrčiti obseg poslovanja v Grčiji. Ukinil bo namreč eno od dveh storitev, ki jih je doslej ponujal v državi, potem ko je država zaostrila pravila za sektor prevozov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podjetje iz ameriškega San Francisca bo z 10. aprilom ukinilo storitev, v kateri povezuje potnike z zasebnimi vozniki. Ta je sprožila proteste taksistov tako v Grčiji kot širše po Evropi. Kot so pojasnili, je razlog pred kratkim izglasovana nova zakonodaja, ki vpliva na storitve delitve prevozov.

"Oceniti moramo, kako in če lahko delujemo v tem novem okvirju, zato bomo od prihodnjega torka začasno ustavili uberX v Atenah, dokler ne najdemo ustrezne rešitve," so sporočili v tem tednu.

Nova pravila, ki jih je grški parlament potrdil marca, od podjetja terjajo registracijo lokalnega administratorja ter vseh voznikov in vozil pri ministrstvu za promet. Če družba tega ne spoštuje, ji grozijo visoke kazni.

Uber je na grški trg vstopil leta 2014. Doslej je tam ponujal storitev uberX, pa tudi uberTaxi s profesionalnimi taksi vozniki.

Ameriško podjetje s svojo storitvijo uberX jezi taksiste po vsem svetu. Povezuje namreč zasebne voznike z ljudmi, ki iščejo prevoz, pri čemer zaračunava provizijo.

Uberjevi vozniki pri tem ne rabijo izpolnjevati pravil v zvezi z varnostjo vozila, usposobljenostjo, poznavanjem ulic ali podobnih zahtev, ki jih običajno morajo za pridobitev licence izpolniti uradni taksisti. S tem naj bi predstavljali nelojalno konkurenco, potniki pa naj bi prejeli manj varno in manj kakovostno - vendar precej cenejšo - storitev.