c S
Največje ameriške banke lani bolj dobičkonosne od evropskih 09.04.2018 07:15 Frankfurt, 08. aprila (STA) - Največje ameriške banke so lani ostale bolj dobičkonosne od top 10 bančnih institucij v Evropi, je razkrilo ta teden objavljeno poročilo svetovalne družbe Ernst & Young (EY). Zaslužki evropskih bank ob tem zaostajajo za tistimi iz obdobja pred krizo, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

"Stanje dobičkov v največjih evropskih bankah se je lani, gledano v celoti, občutno izboljšalo, a ostaja občutno pod ravnmi izpred finančne krize," je zapisal Dirk Müller-Tronnier iz EY.

Dobiček iz poslovanja je v 10 največjih evropskih bankah lani dosegel 71 milijard evrov (87 milijard dolarjev), kar je 72 odstotkov več kot v letu 2016. V ZDA se je dobiček največje bančne deseterice medtem znižal za sedem odstotkov, a še vedno dosegel 154 milijard evrov.

V EY razloge za razliko vidijo v dejstvu, da se evropske banke še vedno spopadajo z bremenom slabih posojil in prestrukturiranja po finančni krizi iz leta 2008.

Letos bi se lahko razkorak med bankami na obeh straneh Atlantika še povečal, saj so ameriške banke dobile precejšnjo podporo v obliki velike davčne reforme predsednika Donalda Trumpa. Ob tem evropske banke še naprej delujejo v okolju izredno nizkih obrestnih mer, medtem ko se v ZDA te postopoma zvišujejo.