c S
Maribor v gradnjo manjkajoče kanalizacije v treh naseljih 09.04.2018 07:20 Maribor, 08. aprila (STA) - Mariborska občina pospešeno gradi kanalizacijsko omrežje. Mestni svetniki so na dopisni seji, ki jo je župan Andrej Fištravec sklical ta teden po nesklepčnosti na redni seji, potrdili investicijski program za gradnjo manjkajoče kanalizacije v Spodnjem Limbušu, Kamniški grabi in Razvanju. Skupno bo treba za to odšteti 7,2 milijona evrov.

Dobrih pet milijonov evrov za ta projekt si v Mariboru obetajo iz kohezijskih sredstev ter ministrstva za okolje in prostor, ostalo bodo pokrili z omrežnino, ki so jo za kanalizacijsko omrežje v tej občini začeli zaračunavati lani.

Dela, s katerimi bodo v kanalizacijsko omrežje priključili okoli 250 gospodinjstev, se bodo po besedah vodje občinskega urada za komunalo, promet in prostor Vilija Eisenhuta pričela predvidoma v letu 2019 in zaključila konec leta 2020.

V naselju Razvanje bodo zgradili 4,1 kilometra omrežja za odvod komunalnih in padavinskih odpadnih voda ter zamenjali 2,8 kilometra dotrajanega vodovoda. S tem bo dodatno priključenih na kanalizacijski sistem 355 prebivalcev.

V Spodnjem Limbušu je predvidena izgradnja treh kilometrov omrežja za odpadne vode in obnova 1,7 kilometra vodovoda, s čimer bo dodatno priključenih na kanalizacijski sistem 300 prebivalcev. V Kamniški grabi pa bodo poleg 1,2 kilometra kanalizacije za 35 gospodinjstev izvedli še rekonstrukcijo ceste in postavili novo javno razsvetljavo.

Mestni svetniki so na dopisni seji tudi odobrili sanacijo plazu nad občinsko cesto v Meljskem dolu, kar bo občino stalo 55.000 evrov. Sanacija je po navedbah občinskih služb nujna, ker se nad odlomnim robom plazišča nahaja stanovanjski objekt.

Soglasno je bila sprejeta tudi projektna dokumentacija za načrtovano izgradnjo nadhoda čez Titovo cesto, s katerim bi uredili prehod za pešce in kolesarje mimo stalno močno obremenjenega turbo križišča nedaleč od največjega nakupovalnega središča v Mariboru. Projekt, vreden slabih 400.000 evrov, nameravajo financirati s sredstvi iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN).