c S
Uspešnim gornjeradgonskim podjetjem primanjkuje prostora 06.04.2018 14:11 Gornja Radgona, 06. aprila (STA) - Podjetja v občini Gornja Radgona poslujejo uspešno, zdaj pa so se znašla v velikih težavah, saj nimajo prostora za širitev zmogljivosti. Direktorji nekaterih podjetij so zato ustanovili pobudo za širitev zmogljivosti v industrijski coni na Meleh, občina pa jih pri tem podpira.

Kot so na občini pojasnili za STA, je industrijska cona na Meleh praktično zasedena in prostora za širitev, razen na manjšem delu, ki pa je v zasebni lasti, več ni. Zato so začeli pripravljati spremembe in dopolnitve prostorskih načrtov, v okviru katerih bodo izvedli vse aktivnosti za pridobitev zemljišč, ki so zdaj v lasti sklada kmetijskih zemljišč in družbe Slovenski državni gozdovi.

Slednji so predlagali zamenjavo zemljišč z občinskimi ob reki Muri, od 14 hektarjev, predvidenih za pozidavo, jih je namreč 8,5 hektarja v državni lasti. Z novim prostorskim načrtom nameravajo za stavbna zemljišča razglasiti tudi kmetijska zemljišča, ki niso zazidljiva.

Pri tem računajo na pomoč kmetijskega ministrstva, minister Dejan Židan, ki opravlja tekoče posle, jim je na nedavnem pogovoru o tej problematiki povedal, da so za projekt tamkajšnje industrijske cone že pooblastili uradnika, ki bo predstavnikom občine in podjetij pomagal. Židan namreč vidi možnost za rešitev težav prav v zamenjavi zemljišč, pa tudi v zakonu o spodbujanju naložb, ki bo začel veljati letos.

Med podjetji, ki načrtujejo širitev, je Odelo Slovenija, ki je leta 2015 kupilo propadajoči objekt nekdanjega obrata Mure v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, ga uredilo, v njem postavilo obrat za izdelavo avtomobilskih luči za svetovno znane avtomobilske proizvajalce, kot so Audi, Mercedes, BMW in drugi, ter zaposlilo 50 delavcev.

Odelo s sedežem v Preboldu, ki je v turški lasti, letos pričakuje za 200 milijonov evrov prometa, od tega 12 milijonov evrov v gornjeradgonskem obratu, kjer dela 60 ljudi.

Po dobrih dveh letih delovanja glede na dolgoročne projekcije Odelo potrebuje dodatna zemljišča v Črešnjevcih. Načrtujejo namreč zaposlitev novih 100 delavcev. Kot pravi župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko, je to za občino, kot je njihova, zelo spodbuden podatek, ki jih napotuje k izvedbi vseh potrebnih aktivnosti za dosego cilja, to je, da je širitev dejavnosti podjetja.

"Dejstvo je, da za gradbena zemljišča, za katera pripravljamo prostorski načrt na Meleh, komaj zadostna za vsa zainteresirana podjetja - med njimi so tudi Var, Radgonske gorice, Elrad International, Komunala Radgona, Reflex, Panvita in druga - moramo spremeniti namembnost zemljišč v delu industrijske cone," poudarja Rojko in dodaja, da je končni cilj cona, kjer se bo dodatno zaposlilo do tri tisoč ljudi.

To naj bi uresničili v 10 letih, imenovali pa so tudi projektno skupino za reševanje omenjene problematike. S selitvijo nekaterih podjetij iz središča mesta bi obenem dobili tudi prostor za poslovno-stanovanjsko gradnjo.

Med načrti v Gornji Radgoni pa je še vedno živa tudi železniška povezava z Radgono na avstrijski strani, kot je nekoč že bila.