c S
Polycom v Poljanah odprl novo tovarno 06.04.2018 13:24 Poljane nad Škofjo Loko, 06. aprila (STA) - Družinsko podjetje Polycom je danes uradno odprlo nove poslovne prostore v industrijski coni pri Poljanah. 12 milijonov evrov vredna investicija v novo tovarno bo podjetju, ki se ukvarja s predelavo plastičnih mas in izdelavo orodij za brizganje, omogočala nadaljnjo rast.

V Polycomu so se za investicijo odločili, ker so jim bili dosedanji prostori premajhni za razvoj in rast, ki so jo dosegali in načrtovali. Od leta 2010 do leta 2016 so s pridobitvijo novih projektov skočili z devetih na 25 milijonov evrov letnih prihodkov. Rast se je nadaljevala tudi lani, ko so načrtovali 27,5 milijona evrov prihodkov, dosegli pa so jih 31 milijonov.

Podjetje je lani ustvarilo tudi za 1,9 milijona evrov dobička, kar je za pol milijona evrov več od načrtovanega. Bruto dodana vrednost na zaposlenega pa je znašala 47.000 evrov. Letos načrtujejo rast prodaje na 36 milijonov evrov in dobička na 2,5 milijona evrov dobička ter dodano vrednost na zaposlenega v višini 50.000 evrov, je za STA povedal lastnik in direktor podjetja Iztok Stanonik.

Rasti prodaje spremlja tudi rast števila zaposlenih. Od lanskega februarja, ko je stekla gradnja novih prostorov, se je število zaposlenih povečalo z 202 na 270. Zaposlovali so predvsem razvojnike, konstruktorje, tehnologe, CNC-operaterje in proizvodne delavce. Letos pa naj bi dodatno zaposlili še okoli 25 ljudi.

Proizvodnjo so v nove prostore, ki so bili zgrajeni v desetih mesecih, preselili konec lanskega leta, s polno paro pa so začeli obratovati po novem letu. "Januarja je bilo sicer še nekaj zagonskih težav," sedaj pa smo že aklimatizirani," je povedal Stanonik. Prostore na stari lokaciji, nedaleč od nove, so medtem očistili. V njih bodo uredili skladišče končnih izdelkov, od koder bodo izdelki potovali po vsem svetu.

Z investicijo v novo tovarno v gospodarski coni Dobje so v podjetju pridobili 10.000 kvadratnih metrov proizvodnih hal, uredili pa so tudi vso pripadajočo infrastrukturo. Prednost novega objekta je, da je narejen po meri podjetja, v njem pa je tudi trikrat več prostora, kot so ga imeli doslej.

Naložba v novo tovarno je bila ocenjena med deset in 12 milijoni evrov. Kot je povedal Stanonik tega okvirja niso presegli, so bili pa na zgornji meji, saj so želeli vse postoriti čim bolj celovito, kar je podražilo investicijo. Tovarna je izdelana po standardih industrije 4.0 in je tako imenovana pametna tovarna.

Poleg obstoječih strojev in robotov, ki so jih prenesli iz starega objekta, so v tovarno namestili še po 16 novih strojev in robotov. Skupaj imajo tako 96 strojev za brizganje in 65 robotov. Polycom izdeluje tehnično zahtevne izdelke in izvaja montažo sklopov za avtomobilsko industrijo, kompresorsko tehniko, elektroindustrijo, gospodinjske aparate in izdelke za osebno nego.