c S
Na prvi nacionalni konferenci o internacionalizaciji za krepitev izvoza 06.04.2018 11:57 Brdo pri Kranju, 06. aprila (STA) - Izvoz je za slovensko gospodarstvo ključnega pomena. Pri internacionalizaciji pa imata pomembno vlogo tudi država in podporno okolje, so izpostavili govorci v uvodu v današnjo prvo nacionalno konferenco o internacionalizaciji slovenskega gospodarstva, ki poteka na Brdu pri Kranju in katere namen je izmenjava mnenj in izkušenj za krepitev izvoza.

Konferenca, ki so jo pripravili ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Gospodarska zbornice Slovenije (GZS), javna agencija Spirit Slovenija in ministrstvo za zunanje zadeve, je združila več kot 300 udeležencev, odločevalcev v glavnih izvozno usmerjenih slovenskih podjetjih, deležnike v podpornem okolju internacionalizacije, predstavnike tujih veleposlaništev v Sloveniji in ključne investitorje.

"Uspeh Slovenije sloni na izvozu," je poudaril predsednik GZS Boštjan Gorjup, ki je prepričan, da lahko s pravo strategijo Slovenija doseže rast izvoza s 35 na 50 milijard do leta 2025. Današnja številčna prisotnost na konferenci pa potrjuje, da so takšni dogodki nujni za pridobivanje informacij in deljenje izkušenj, ki pomagajo pri poslovanju v prihodnje.

Zbrane je pozdravil predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar, ki je izpostavil, da je današnja konferenca zgodovinski dogodek. Velik obisk pa mu vliva upanje, da bo postala tradicionalna in sinonim za dogodek, ki bo napovedal trende za razvoj slovenskega podpornega okolja za prihodnje.

Ob tem je Cerar izpostavil že opazno izboljšanje poslovnega okolja v zadnjih letih. Tako se je Slovenija na indeksu enostavnosti poslovanja letos med 190 državami uvrstila že na 37. mesto. Poleg tega se izboljšujejo tudi makroekonomsko okolje, povečujejo se izvoz in investicije, močno pa se je zmanjšala brezposelnost. "Če bomo nadaljevali s takim tempom, bomo po kupni moči v kratkem ujeli Španijo v petih letih celo Italijo," je navedel.

"Gospodarstvo ne more dihati s polnimi pljuči, če ni v ozadju nekega stabilnega političnega okolja, če sistemi države in družbe ne delujejo urejeno, stabilno, predvidljivo, tako da je jasna smer, v katero gremo in je omogočeno normalno sodelovanje," je izpostavil Cerar, ki ga veseli, da so uspeli v zadnjih letih povečati sodelovanje med različnimi deležniki, med gospodarstvom, sindikatom in vlado, kar vpliva na razvoj.

Cerar z veseljem ugotavlja, da so naša podjetja izjemno uspešna na tujih trgih. Posebej je za uspešno internacionalizacijo izpostavil pospeševanje gospodarske diplomacije. Ta je postala eden temeljnih stebrov delovanja slovenske zunanje politike, je spomnil minister za zunanje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Karl Erjavec.

Kot je povedal Erjavec, ima Slovenijo močno konzularno-diplomatsko mrežo, a le 22 ekonomskih svetovalcev, zato bi moral biti nadaljnji cilj, da bi vsako predstavništvo imelo tudi ekonomskega svetovalca. Prepričan je, da bi se morala Slovenija za trajno rast bolj odpreti tudi na trge zunaj EU, v katerih se trenutno realizira tri četrtine slovenskega izvoza. Erjavec pri tem pričakuje tudi podporo pri odpiranju novih diplomatsko-konzularnih predstavništev.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek je poudaril, da premierjeva prisotnost kaže na pomen, ki ga vlada pripisuje internacionalizaciji slovenskega gospodarstva. Slovensko gospodarstvo je po njegovih besedah danes v bistveno boljšem stanju kot pred štirimi leti. Ključni dejavnik nadaljnje visoke rasti pa bodo še naprej investicije in izvoz.

Spomnil je, da je izvoz blaga lani v primerjavi z letom prej zrasel za 13 odstotkov. Pokritost uvoza z izvozom je 102,5-odstotna, presežek v blagovni menjavi pa je 0,7 milijarde evrov. Te rezultate so dosegli gospodarstveniki, je pa Počivalšek prepričan, da so k njim pripomogli tudi dosežki vlade. Izpostavil je nov zakon o spodbujanju investicij, za katerega verjame, da bo dodatno spodbudil investicijske aktivnosti.

Zbrane je nagovoril tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki opravlja tekoče posle, Gorazd Žmavc. Izpostavil je, da več kot pol milijona Slovencev živi v zamejstvu in tujini, med njimi je veliko uglednih znanstvenikov in gospodarstvenikov. Cilji so krepiti povezave z njimi, hkrati pa ustvarjati tudi pogoje, da se bo ustvarjalni kader, ki odide v tujino, vrnil domov.

Profesor na Fakulteti za management Univerze na Primorskem Mitja Ruzzier, ki je spregovoril o glavnih trendih internacionalizacije slovenskega gospodarstva, je opozoril, da je internacionalizacija nujna za preživetje, saj so spremembe na trgih velike. Internacionalizacija pa zahteva integracijo v razvoj in vizijo podjetja, ustrezne finančne in kadrovske vire ter stalno prilagajanje in učenje. "Moramo se prilagajati, stalno spreminjati procese in se notranje spreminjati," je izpostavil.

Sodobna podjetja se prilagajajo kupcem in jim sledijo. Vedno bolj pomembno je razumevanje tujih poslovnih praks, glede na nestabilnost mednarodnih odnosov in povezanost ter prepletenih trgov pa so potrebne tudi hitre informacije za odločanje. Treba se je znati hitro umakniti s trga, dobrodošlo pa je tudi združevanje in povezovanje za skupne nastope, je pojasnil Ruzzier.

Kot je na novinarski konferenci v okviru današnjega dogodka dejal Počivalšek, je konferenca namenjena temu, da se dvigne izvoz slovenskega gospodarstva z obstoječih 35 na 50 milijard evrov v letu 2025. Konferenca bo po njegovem mnenju pomagala pri tem, da bodo vse ukrepe pripravili tako, "da bo ta odlično utečen izvozni motor dobro tekel tudi naprej in rasel".