c S
Stopnja varčevanja gospodinjstev v območju evra raste 06.04.2018 11:43 Luxembourg, 06. aprila (STA) - Stopnja varčevanja gospodinjstev v območju evra je konec leta 2017 porasla. V zadnjem četrtletju se je oblikovala pri 12,2 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke več kot v tretjem in največ v celem letu 2017. Medtem je stopnja investicij gospodinjstev ostala nespremenjena pri 8,8 odstotka, je izračunal evropski statistični urad Eurostat.

Stopnja varčevanja gospodinjstev se izračuna iz razmerja med razpoložljivimi prihodki ter višino prihrankov. Nekaj več kot 12-odstotna stopnja pomeni, da vsak državljan katere od 19 držav z evrom da na stran vsak mesec dobro osmino svojih prihodkov.

Rast stopnje varčevanja v 19 državah z evrom v zadnjem lanskem četrtletju je posledica višje rasti prihodkov gospodinjstev od rasti njihovih izdatkov. Prvi so namreč porasli za 0,9 odstotka, drugi pa za 0,6 odstotka.

Eurostat je objavil tudi podatke o investicijah podjetij v območju evra. Ta se je v zadnjem lanskem četrtletju povečala: potem ko je bila v tretjem četrtletju pri 22,5 odstotka, je v četrtem četrtletju porasla na 22,8 odstotka.

Delež dobičkov podjetij v skupni dodani vrednosti pa je v zadnjem lanskem četrtletju dosegel 41,1 odstotka in je bil na 0,2 odstotne točke višji ravni kot v četrtletju pred tem.