c S
Februarja nepričakovan padec nemške proizvodnje 06.04.2018 11:24 Wiesbaden, 06. aprila (STA) - Nemška podjetja so februarja zmanjšala svojo proizvodnjo za največ v zadnjih dveh letih in pol. Industrija, gradbeništvo in javne gospodarske službe so skupaj proizvedli 1,6 odstotka manj kot januarja, so danes sporočili z nemškega statističnega urada v Wiesbadnu. Kriva naj bi bila tudi gripa.

Največji padec po avgustu 2015 je analitike presenetil. Napovedali so namreč rast za 0,3 odstotka, potem ko se je v prvem letošnjem mesecu obseg proizvodnje v nemškem proizvodnem sektorju povečal za skromnih 0,1 odstotka.

"Rast industrijske proizvodnje je izgubila zagon," so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili z gospodarskega ministrstva. "Vendar pa ugodno stanje naročil in pozitivno vzdušje v podjetjih kažejo na to, da bo industrija ostala na poti rasti," so dodali. Dinamika rasti utegne sicer biti šibkejša kot v lanskem letu.

Obseg proizvodnje v nemških industrijskih podjetjih se je februarja povečal za dva odstotka. Gradbena panoga je poročala o padcu za 2,2 odstotka, proizvajalci energije pa so proizvedli štiri odstotke več kot januarja.

Na letni ravni se je obseg industrijske proizvodnje v Nemčiji povečal za 2,6 odstotka. Tudi ta številka je precej nižja od pričakovanj analitikov.

Bolj kot bojazni pred izbruhom trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko analitiki nepričakovan padec nemške industrijske proizvodnje pripisujejo velikemu številu bolniških odsotnosti. "To utegne biti povezano z valom gripe, ki je povzročil izpad opravljenega dela," je povedal analitik pri banki Unicredit Andreas Rees. Po podatkih zdravstvene blagajne se je število bolniških odsotnosti v nemških podjetjih zaradi gripe februarja povzpelo na najvišjo raven v zadnjih desetih letih.