c S
Lon še vedno hranilnica 06.04.2018 10:50 Ljubljana, 06. aprila (STA) - Čeprav bi se po načrtih Hranilnica Lon konec marca preoblikovala v banko, se to še ni zgodilo. "Postopek je v fazi odločanja pri registrskem sodišču, ki je za dodatno mnenje zaprosilo Banko Slovenije, v kateri pa je v teku posvetovalni postopek z Evropsko centralno banko," so za STA povedali v Lonu.

Lastniki Lona so preoblikovanje v banko potrdili na skupščini sredi lanskega decembra s sklepom, ki je začel veljati z marcem. Nadzorniki so v začetku marca soglašali, da se spremembe statuta uveljavijo s koncem marca.

"Kot organizacija smo zreli in samozavestni, da gremo korak višje in postanemo banka," je potezo obrazložila uprava. Hranilnica je namreč dosegla stopnjo razvoja in obsega poslovanja, ki ji narekuje prehod v pravno obliko banke.

Medtem je družba Alea Iacta, največja posamična lastnica Lona, predlagala, naj revizorska družba Baker Tilly Evidas preveri Lonovo poslovanje z bitcoini, gradnjo poslovne stavbe in lanskoletno poslovanje s stroškovnega vidika. Delničarji Lona bodo o tem odločali na skupščini, sklicani za 8. maj.

To je predlagala v luči sklepa z decembrske skupščine, da uprava lahko poveča osnovni kapital za tri milijone evrov. Na tej skupščini so delničarji predsedniku uprave Jaki Vadnjalu izrekli nezaupnico, z mesta predsednika nadzornega sveta Lona je z marcem iz osebnih razlogov odstopil Srečko Kenda.