c S
Samsung z novim rekordnim dobičkom 06.04.2018 10:49 Seul, 06. aprila (STA) - Južnokorejski proizvajalec elektronike Samsung Electronics je v začetku leta zaslužil tako veliko denarja kot še nikoli. V prvem četrtletju je tekmec ameriškega Appla ustvaril 15.600 milijard vonov (12 milijard evrov) dobička iz poslovanja, kar je 57,6 odstotka več kot pred letom dni. Na borzi te številke niso naredile večjega vtisa.

Vlagatelji na borzi v Seulu imajo pomisleke, da se bo razcvet polprevodniške industrije na trgu pametnih telefonov še kar nadaljeval. Samsungove delnice so se tako med današnjim trgovanjem pocenile tudi za do 2,7 odstotka. Kljub temu pa so analitiki prepričani, da bo Samsung Electronics po uspešnem začetku leta predstavil solidne rezultate tudi za celotno poslovno leto.

Z danes predstavljenimi začasnimi rezultati je južnokorejsko podjetje v prvem četrtletju preseglo pričakovanja analitikov. Poleg dobička pa so se povečali tudi prihodki, in sicer za 18,7 odstotka na preračunano 46 milijard evrov. Natančne podatke bo Samsung Electronics objavil konec aprila, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

K uspešnemu poslovanju v prvemu četrtletju je prispeval predvsem Samsungov paradni model pametnega telefona Galaxy S9, ki je prišel na trg sredi marca. Vendar pa so se še vedno dobro prodajali tudi starejši modeli, po katerih so potrošniki pogosto posegali zaradi visokih cen novih paradnih modelov.

Samsung Electronics pa izdeluje tudi televizorje in pomnilniške čipe. Slednji so v prejšnjih mesecih doživeli pravi razcvet, najpomembnejše podjetje v skupini Samsung pa z njimi ustvari tudi daleč največ prihodkov. Analitiki sicer ocenjujejo, da je tudi tu vrh dosežen in da se bo ponudba na trgu povečevala.