c S
Trump spet znižuje tečaje na borzah v Evropi 06.04.2018 10:26 London, 06. aprila (STA) - Po visoki četrtkovi rasti so se tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi danes spet obrnili navzdol. Če so se vlagatelji v četrtek z olajšanjem odzvali na razbremenitev napetosti v trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko, pa zadnja dejanja ameriškega predsednika Donalda Trumpa kažejo, da se utegne spor še zaostriti.

Trump je ponoči sporočil, da razmišlja o dodatnih 100 milijard dolarjev carin na kitajske izdelke. V Pekingu so se že odzvali in sporočili, da so se pripravljeni proti ameriškemu protekcionizmu boriti "za vsako ceno". Kitajska noče trgovinske vojne, se je pa ne boji, so zatrdili. Analitiki dogajanje opisujejo kot "igro pokra" z neznanim izidom.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure znižal za 0,57 odstotka in se giblje okoli 3410 točk.

V Londonu se je indeks FTSE 100 doslej znižal za 0,21 odstotka. V Frankfurtu je indeks DAX doslej izgubil 0,55 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,36-odstoten padec.

Vlagatelji so sicer danes zadržani z nakupi, saj čakajo na popoldansko objavo najnovejših podatkov z ameriškega trga dela. Podatki o stopnji brezposelnosti v ZDA so pomemben dejavnik pri določanju denarne politike ameriške centralne banke. Analitiki pričakujejo, da bodo podatki za marec ugodni.

Na trgovanje na deviznih trgih stopnjevanje napetosti med ZDA in Kitajsko ne vpliva bistveno. Zjutraj so s skupno evropsko valuto na borzi v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,2241 dolarja, kar je skoraj enako kot v četrtek zvečer. Evropska centralna banka je v četrtek opoldne določila tečaj evra pri 1,2260 dolarja.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes večinoma znižali. Borza v Tokiu je zabeležila 0,36-odstoten padec indeksa Nikkei. V Šanghaju se je indeks Shanghai Composite znižal za 0,18 odstotka, se je pa po dnevu premora okrepil indeks borze v Hongkongu Hang Seng, in sicer za 1,04 odstotka.

V Južni Koreji so se delnice v povprečju pocenile za za 0,33 odstotka in v Avstraliji za 0,02 odstotka. Na Tajvanu je bila borza danes zaprta.