c S
Občina zaenkrat umaknila odškodninski zahtevek do nekdanjega upravljavca Pohorske vzpenjače 06.04.2018 06:45 Maribor, 05. aprila (STA) - V nadaljevanju sojenja nekdanjima vodilnima v Športnem centru (ŠC) Pohorje in Smučarskem klubu (SK) Branik Dragu Rataju in Srečku Jesenšku zaradi domnevne poslovne goljufije so danes na mariborskem sodišču ponovno zaslišali občinsko uslužbenko Marijo Tanacek. Ta je povedala, da je občina zaenkrat umaknila odškodninski zahtevek do omenjenih družb.

Nekdanja vodja pravne službe na mariborski občini je med drugim potrdila, da občina ni krila vseh sredstev za investicijsko vzdrževanje žičniških naprav na Mariborskem Pohorju, ki sta jih imela v upravljanju ŠC Pohorje in SK Branik. "Želje koncesionarjev, tudi na drugih področjih, stalno presegajo zmožnosti občine," je dejala in pojasnila, da se zadeve ponavadi usklajuje sproti na letni ravni.

Poudarila je, da je javna služba le delovanje Pohorske vzpenjače, ne pa tudi drugih žičnic, ki jih uporabljajo smučarji na Mariborskem Pohorju. Slednje bi moral ŠC Pohorje po njenih ocenah kriti iz drugih virov. "Proračunskih sredstev nikoli ni dovolj za vse želje in potrebe," je dejala.

Tožilstvo nekdanjemu direktorju ŠC Pohorje in SK Branik Rataju ter takratnemu vodji Pohorske vzpenjače Jesenšku očita, da sta v letih 2008 in 2009 Mestni občini Maribor zaračunala vzdrževalna dela na vzpenjači v višini dobrih 60.000 evrov, ki nikoli niso bila opravljena, ali pa so bila opravljena na napravah, ki niso v lasti občine.

Mariborska občina je ob začetku sodnega postopka priglasila mnogo višji premoženjsko-pravni zahtevek od navedenega v obtožnici. Kot je danes pojasnila Tanackova, so v tem zahtevku zajeli celoten znesek, ki ga je občina v treh letih nakazala SK Branik za sofinanciranje izvajanja žičniških prevozov. Pred dnevi pa naj bi zadevo ponovno preučili in ugotovili, da ni dokazov, da bi bila ta sredstva nenamensko porabljena.

Zaradi tega občina zaenkrat umika odškodninski zahtevek. Če se bo na sodišču pokazalo, da je dejansko prišlo do nepravilnosti pri porabi tega denarja, pa lahko znova vložijo zahtevek.

Oba obtožena krivdo zanikata in vztrajata, da je bil dejansko oškodovan SK Branik, saj mu občina nikoli ni povrnila vlaganj v žičniško infrastrukturo v njeni lasti. "Če bi občina to plačala, ne bi šli nikoli v stečaj," je danes ponovil Rataj.

Sojenje traja že dve leti in zaenkrat mu še ni videti konca, saj se čaka na odločitev vrhovnega sodišča glede zahteve za izključitev dokazov, ki so jih kriminalisti zajeli med prisluhi tedanjemu županu Francu Kanglerju.

Naslednja obravnava je napovedana za junij, ko naj bi zaslišali še dva uslužbenca z mariborske občine in nekdanjo računovodjo SK Branik.